Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ντζίλμα και Σέρα τα λένε στον δεύτερο γύρο

Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ντζίλμα Ρούσεφ. ΦΩΤΟ REUTERS
Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ντζίλμα Ρούσεφ. ΦΩΤΟ REUTERS
Στον δεύτερο γύρο θα διεκδικήσει η Ντζίλμα Ρούσεφ την προεδρία από τον αντίπαλό της Ζοζέ Σέρα, αποφάνθηκε το Εκλογοδικείο της Βραζιλίας.

Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ντζίλμα Ρούσεφ θα διεκδικήσει την προεδρία από τον κύριο αντίπαλό της Ζοζέ Σέρα στον δεύτερο γύρο στις 31 Οκτωβρίου, αποφάνθηκε το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η πιθανολογούμενη ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας δεν συγκεντρώνει το ποσοστό άνω του 50% για την εκλογή της.
 
Η Ντζίλμα Ρούσεφ, που προβάλλει ως πιθανή πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, θα χρειασθεί να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας στον δεύτερο γύρο, καθώς τμήμα των ψηφοφόρων επηρεάσθηκαν από τα σκάνδαλα και τις απόψεις της για διάφορα κοινωνικά θέματα.
 
Η πρώην μαρξίστρια αντάρτισσα, που επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για να συνεχίσει την κεντροαριστερή πολιτική του, που ανέδειξαν τη Βραζιλία σε μία από τις ανερχόμενες αγορές, συγκέντρωσε το 46,6% των ψήφων, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων. Ο Σέρα εξασφάλισε το 32,7%.
 
Το πλέον αναπάντεχο αποτέλεσμα ήταν η επίδοση της υποψηφίας του κόμματος των Πρασίνων Μαρίνας Σίλβα, που κατετάγη τρίτη με 19,5%. Οι υποστηρικτές της Σίλβα είναι πλέον οι πλέον περιζήτητη ομάδα ψηφοφόρων για τους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο.
 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με υποστήριξαν. Αυτή η εκστρατεία είναι μία ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μου. Βαδίζω προς τον δεύτερο γύρο με πολύ θάρρος και ενέργεια, διότι θα έχω την ευκαιρία για να εκθέσω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις θέσεις και τα σχέδιά μου», τόνισε η Ρούσεφ από την έδρα της εκστρατείας της στη Μπραζίλια.
 
«Είμαστε συνηθισμένοι στις προκλήσεις. Παραδοσιακά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών», τόνισε η Ρούσεφ υπενθυμίζοντας πως και ο Λούλα, που την 1η Ιανουαρίου θα εγκαταλείψει την εξουσία ως ο δημοφιλέστερος όλων των προέδρων, με αποδοχή 85%, είχε χρειασθεί τον δεύτερο γύρο, τόσο το 2002, όσο και τέσσερα χρόνια αργότερα, για να κερδίσει στις εκλογές.
 
Παρότι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν προβλέψει πως η Ρούσεφ δεν θα συμπλήρωνε το απαραίτητο 50% για την εκλογή της στον πρώτο γύρο (46,6% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων), κανένας δεν είχε προβλέψει το αυξημένο ποσοστό (σχεδόν 20%) που συγκέντρωσε η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα.
 
«Εμείς υποστηρίξαμε μία νικηφόρα ιδέα και η Βραζιλία αφουγκράσθηκε το κάλεσμά μας», τόνισε η Σίλβα από την έδρα του κόμματος στο Σάο Πάουλο.
 
«Δεν είναι το τελικό σημείο. Είναι η απαρχή μίας διαδικασίας που σηματοδοτεί μία νέα πολιτική με τις ιδέες που υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως ο κλόουν κατάφερε να βγει βουλευτής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε