Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο Αραβικός κόσμος εναντίον της Συρίας – Ρέει το αίμα

Τον πρέσβη της στη Δαμασκό ανακάλεσε η Σαουδική Αραβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο βασιλιάς Αμπντάλα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βία, κλιμακώνοντας τις διεθνείς πιέσεις προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ- Ασαντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμπντάλα, που μεταδόθηκε την Κυριακή από το δορυφορικό κανάλι al-Arabiya, η Σαουδική Αραβία έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση παρά τη στήριξη που έχει παράσχει στο παρελθόν στη Συρία.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι αποδεκτό από τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για το μέλλον της Συρίας: ή θα επιλέξει τη σύνεση από μόνη της, ή θα παρασυρθεί στην άβυσσο του χάους και της απώλειας», επισημαίνει ο Αμπντάλα.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας… απαιτεί να σταματήσει τη μηχανή θανάτου (που έχει θέσει σε λειτουργία), καθώς και η αιματοχυσία και καλεί για ενέργειες σύνεσης πριν να είναι πολύ αργά».

«Η Συρία πρέπει να σκεφτεί με σύνεση πριν να είναι πλέον αργά και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που δεν είναι απλώς υποσχέσεις αλλά πραγματικές μεταρρυθμίσεις ανακοινώνει και όχι να παραμένει σε υποσχέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέδωσε το πρώτο του επίσημο ανακοινωθέν για τη Συρία, στο οποίο καταδικάζει τη βία.

Εξάλλου, κλιμάκωση της έντασης παρατηρείται και στις διπλωματικές σχέσεις της Δαμασκού με την Αγκυρα. Την Τρίτη πρόκειται να μεταβεί στη Δαμασκό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να μεταφέρει ένα «σκληρό μήνυμα», όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό της να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στην ανατολική και την κεντρική Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλη μια ευχή από τον γ.γ. του ΟΗΕ…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε