Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο Αραβικός κόσμος υποστηρίζει τις επιθέσεις στη Λιβύη! – Ο Καντάφι μετακινεί πολίτες για να τους κάνει ανθρώπινη ασπίδα

– Βίντεο με τις καταστροφές σε καταφύγιο του Καντάφι
– Επιβολή απαγόρευσης εξοπλισμών στη Λιβύη αποφάσισε το ΝΑΤΟ
– Δεν τα βρήκαν στο θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων
– Ολονύχτιος βομβαρδισμός από βρετανικά υποβρύχια
 
Αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ, το Κατάρ στις επιχειρήσεις, επιδειξη δύναμης με το χτύπημα στην κατοικία του Καντάφι, χαρακτηρίζουν την σημερινή τρίτη ημέρα των επιχειρήσεων της Δύσης εναντίον του Καντάφι.

Την ίδια ώρα οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν οτι ο Καντάφι μετακινεί εκατοντάδες πολίτες με το έτσι θέλω προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει σε περιοχές που θα γίνουν στοχοι βομβαρδισμών ως ανθρώπινες ασπίδες. Οπως λένε, μετακινούν κόσμο υπο την απειλή όπλων από τις γειτονικές περιοχές στην πόλη Μισράτα.

Αυτό στο οποίο κατάφεραν μόνο να συφωνήσουν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη “μαραθώνια” σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ήταν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
 

Σήμερα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους.

‘Eτσι, το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διαιρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.

 
Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
 
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει ” προεξέχοντα ρόλο “, στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη
  
Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.
 
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αφού αυτός τόνισε ότι δεν θέλει οι αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν αμάχους.
 
“Φυσικά, εξέφραζε τις ανησυχίες τους, όπως και όλοι μας, για πιθανές απώλειες μεταξύ των αμάχων”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4.
 
“Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ, την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ”, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.
 
“Νομίζω ότι έγινε πολύς θόρυβος για τις δηλώσεις του Αμρ Μούσα. Θα μιλήσω μαζί του πάλι σήμερα. Μίλησα με άραβες υπουργούς Εξωτερικών χθες. Δεν διέγνωσα οποιαδήποτε χαλάρωση της απόφασής τους για την εφαρμογή της απόφασης (του ΟΗΕ)”, είπε.
 
Η Γερμανία θεωρεί από την πλευρά της ότι οι χθεσινές επικριτικές δηλώσεις του Αμρ Μούσα ενισχύουν τη στάση που τήρησε ως προς τη στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.
 
“Είπαμε σαφώς από την αρχή ότι δεν θα συμμετάσχουμε” σε αυτές τις ενέργειες του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
“Αυτό σημαίνει ότι εκτιμούμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι…και όταν ακούμε αυτά που δήλωσε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι είχαμε λόγους για να ανησυχούμε”.
 
 
Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λιβύης
 
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί οτι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των θυμάτω, κάτι το οποίο διαψεύδει ο Καντάφι.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

 

 


Επίδειξη δύναμης στο σπίτι του Καντάφι

‘Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο “διοίκησης και ελέγχου” των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

 “Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού”, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
 

Δεν εμπιστεύονται οι σύμμαχοι το καθεστώς Καντάφι
 
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς Καντάφι.
 
” Η εκτίμησή μας προς το παρόν είναι πως δεν είναι ειλικρινής, ή ότι έχει ήδη παραβιασθεί “, δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντονίλον στους δημοσιογράφους. Ο αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έναρξης των επιχειρήσεων κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ” μία καλή πρώτη μέρα “, στην επέμβασή τους στη Λιβύη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, που υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι παραβιάζει την εκεχειρία που υποτίθεται ότι επιβάλλει.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε