Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ο Άσαντ μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του”

“Ο Άσαντ μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του”

Σύροι αντάρτες δημιουργούν μια ειδική μονάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χημικά όπλα της χώρας, δήλωσε ένας ηγέτης των ανταρτών σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

‘Έχουμε μια ομάδα ακριβώς για να ασχοληθεί με τα χημικά όπλα. Είναι ήδη εκπαιδευμένοι να εξασφαλίζουν εγκαταστάσεις”, δήλωσε ο στρατηγός Αντνάν Σίλου, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που αποσκίρτησε και εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναλυτές πιστεύουν πως η Συρία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων διεθνώς, το οποίο αποτελείται κυρίως από σαρίν, αέριο μουστάρδας και κυανίδιο.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Σίλου, ο οποίος κάποτε εκπαίδευε τους σύρους στρατιώτες πώς να εξασφαλίζουν τα αποθέματα χημικών όπλων της χώρας, η Συρία έχει δύο κύριες εγκαταστάσεις, μία στην ανατολική Δαμασκό και άλλη μία κοντά στην πόλη Χομς, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια της συριακής πρωτεύουσας.

“Είχαμε 1.500 στρατιώτες και δύο ή τρεις στρατηγούς τοποθετημένους σε κάθε βάση”, είπε.

Είπε πως συμφωνεί με την εκτίμηση βρετανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών, τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ της Telegraph, σύμφωνα με τους οποίους ο Άσαντ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα αποθέματα στην προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο.

“Γνωρίζω το χαρακτήρα του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Είναι πολύ πιθανό πως θα χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του. Μπορούν να τα αναπτύξουν από άρματα μάχης, από πυραύλους και από ελικόπτερα”, είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε