Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο Ασάνζ ζητάει επανεξέταση της προσφυγής του

Ο Ασάνζ ζητάει επανεξέταση της προσφυγής του

Ο Τζούλιαν Ασάνζ η όπως είναι γνωστός ο κύριος Wikileaks ζητεί την επανεξέταση της προσφυγής του κατά της έκδοσής του στη Σουηδία    

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει την προσφυγή του πελάτη τους κατά της απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα η ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας.

   Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την 30ή Μαΐου την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, αλλά η υπεράσπιση του Ασάνζ εξασφάλισε προς γενική έκπληξη μια περίοδο 14 ημερών για να υποβάλει σχετικό αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης, για διαδικαστικούς λόγους.

   “Το δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα αυτό”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προθεσμία.

   Οι δικηγόροι του Ασάνζ στηρίζουν το αίτημά τους στο γεγονός ότι η απόφαση της 30ής Μαΐου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη σύμβαση της Βιέννης για τις Διεθνείς Συνθήκες, κάτι το οποίο δεν είχε προηγουμένως τεθεί κατά την ακροαματική διαδικασία, στερώντας την υπεράσπιση του δικαιώματος απάντησης.

   Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα αυτό, η έκδοση του Ασάνζ θα πρέπει να επανεξεταστεί από το δικαστήριο.

   Αν το αρνηθεί, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια θα έχει επτά ημέρες για να προσφύγει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το τελευταίο του “καταφύγιο”.

   Η αίτηση για επανεξέταση των δικηγόρων του επανενεργοποιεί ένα δικαστικό σήριαλ που διαρκεί 18 μήνες. Ο 40χρονος Ασάνζ συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2010 στο Λονδίνο, βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Σουηδία στο πλαίσιο μιας υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε δύο Σουηδές.

Εκδίδεται στη Σουηδία ο Τζούλιαν Ασάνζ – Κατηγορείται για βιασμό – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε