Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο «Δαυίδ» του Μιχαήλ Άγγελου κινδυνεύει από μια… σήραγγα!

Ο «Δαυίδ» του Μιχαήλ Άγγελου κινδυνεύει από μια… σήραγγα!

Το σχέδιο για την κατασκευή σήραγγας του τρένου μεγάλης ταχύτητας κάτω από το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας θα έθετε σε κίνδυνο την ευστάθεια του ονομαστού αγάλματος του Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, συμβόλου της πόλης.

«Το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει σήραγγες 600 μ. που θα διασχίζουν την τοποθεσία κάτω από τη σημερινή τοποθεσία του Δαυίδ. Εάν δε μετακινήσουμε το άγαλμα πριν τις εργασίες εκσκαφής, αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας των δονήσεων», προειδοποιεί ο Φερνάντο Ντε Σιμόνε, αρχιτέκτονας από την Πάδουα και ειδικός στις υπόγειες κατασκευές, μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Corriere della Sera.

Ο Δαυίδ, που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο ανάμεσα στο διάστημα 1501-04, έχει ύψος 4,34 μ. (5,14 μ. με το βάθρο του) από το 1873 εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία για να προστατευθεί από τις πλημμύρες και τη μόλυνση.

Ο αρχιτέκτονας βασίζει τις προβλέψεις του στην ύπαρξη ήδη υπαρχουσών μικρορωγμών, η οποία απειλεί την ευστάθεια του αγάλματος στο ύψος των αστραγάλων του: «ο κίνδυνος κατάρρευσής του είναι πολύ υψηλός, ιδίως εάν οι δονήσεις από τις εκσκαφές έλθουν να προστεθούν σε αυτές που προκαλούνται από το σφυροκόπημα που δέχεται από τα βήματα των επισκεπτών που κατά ομάδες το επισκέπτονται και από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην περιοχή».

Η συντηρήτρια του μουσείου της Φλωρεντίας Κριστίνα Ατσιντίνι παραδέχεται πως υπάρχει ανάγκη να εξετασθεί το πρόβλημα αυτό, αλλά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη κάθε κινδυνολογία του είδους αυτού, υπογραμμίζοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη για να επιβεβαιωθεί η ευστάθεια της Πινακοθήκης της Ακαδημίας σε περίπτωση σεισμού.

Πριν την έναρξη των εργασιών του τρένου, το άγαλμα του Δαυΐδ είχε υποστεί μία πρώτη βλάβη το 1527, όταν κατά την κατάληψη από τον λαό του Παλάτσο Βέκιο, στο κέντρο της πόλης, οι πολιορκημένοι καταληψίες για να προστατευθούν από τους στρατιώτες των Μεδίκων εκτόξευαν διάφορες οβίδες, μία εκ των οποίων έπληξε το άγαλμα, σπάζοντας κατά την έκρηξή του, σε τρία κομμάτια το αριστερό του χέρι. Όμως το 1543, με διαταγή του Κόζιμο των Μεδίκων, το χέρι αποκαταστάθηκε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε