Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Ελαφάνθρωπος έζησε στην Κίνα – Είναι το νέο είδος ανθρώπου;

Απολιθωμένα οστά και κρανία που βρέθηκαν σε δυο σπήλαια της Κίνας ανήκουν σε άγνωστο έως σήμερα ανθρώπινο είδος, τον Ελαφάνθρωπο, που έζησε πριν από 11.000 χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που εξέτασαν τα οστά. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που δε συμφωνούν… Μύλος δηλαδή!

Τα οστά που ανακαλύφθηκαν ανήκουν σε τουλάχιστον τρία άτομα και ανήκουν σε άγνωστο είδος ανθρώπου αποκαλύπτει μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων. Βρέθηκαν το 1989 από αρχαιολόγους στο σπήλαιο του Μαλουντόνγκ που βρίσκεται κοντά στο Μενγκζί, στην επαρχία Γιουνάν.

Μόνο που χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2008 για να αρχίσει μια ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από πέντε Κινέζους και πέντε Αυστραλούς ερευνητές να τα εξετάζει!

Το σπήλαιο του Μαλουντόνγκ είναι γνωστό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, και ως Σπήλαιο των Κόκκινων Ελαφιών γιατί είχαν βρεθεί απολιθώματα των συγκεκριμένων ζώων. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο σπήλαιο και ονομάστηκαν Ελαφάνθρωποι, κυνηγούσαν τα ελάφια και τα μαγείρευαν στο σπήλαιο.

Η ανάλυση των οστών έδειξε ότι τα άτομα αυτά είχαν ανθρώπινα ανατομικά χαρακτηριστικά, αρχαϊκά και σύγχρονα ταυτόχρονα, σύμφωνα με παλαιοανθρωπολόγους.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ανατολική Ασία ένα νέο είδος το οποίο να έχει ζήσει σε μια τόσο κοντινή με τη δική μας περίοδο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα άτομα αυτά έζησαν περίπου 14.500-11.500 χρόνια πριν από την εποχή μας.

Τα κρανία που βρέθηκαν είναι μοναδικά από ανατομική σκοπιά, αναφέρουν Τα Νέα και διαφέρουν από τον σύγχρονο άνθρωπο. Η διαφορά εντοπίζεται στα σαγόνια, στους μεγαλύτερους τραπεζίτες, στα παχιά κρανία, στα επίπεδα πρόσωπα και τις πλατιές μύτες.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε