Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ferdinand Monoyer: Κάντε ΤΩΡΑ 2 τεστ όρασης [pic]

Ferdinand Monoyer: Κάντε ΤΩΡΑ 2 τεστ όρασης [pic]

Ferdinand Monoyer – Ειδήσεις. Τον οφθαλμίατρο Ferdinand Monoyer τιμάει σήμερα η Google. O Ferdinand Monoyer είναι διάσημος Γάλλος οφθαλμολόγος που έφερε την όραση στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης.

Ειδήσεις – Ferdinand Monoyer. Την τιμητική του έχει σήμερα ο διάσημος Γάλλος οφθαλμολόγος Ferdinand Monoyer, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Μαϊου 1836 στη Λυών της Γαλλίας και πέθανε στις 11 Ιουλίου 1912. Η Google τιμάει σήμερα τον Ferdinand Monoyer και την συνολική προσφορά του στην επιστήμη. Ο Ferdinand Monoyer είναι ο άνθρωπος που μας… έδειξε τον τρόπο για να “αξιολογούμε” την όρασή μας.

Όπως σημειώνει η Google για τον Ferdinand Monoyer: “Ο Monoyer άλλαζε τη γραμματοσειρά μιας συγκεκριμένης επιστολής, αν δεν του ταίριαζε. Σε τελική ανάλυση, αν πρόκειται να αξιολογήσεις την όραση ενός ατόμου από αυτό, τότε τα γράμματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστα! Αν κοιτάξετε προσεκτικά το σημερινό Google doodle, ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε ακόμα ένα μικρό αφιέρωμα στον Ferdinand Monoyer: το όνομά του, κρυμμένο στο γράφημα”.

1. Εφηύρε τη διόπτρα, την μονάδα μέτρησης για την όραση. Το 1872, ο Ferdinand Moyoner πέτυχε τη μεγαλύτερη συμβολή του στην οφθαλμολογία, η οποία είναι ο κλάδος της ιατρικής σχετικά με τον βολβό του ματιού. Κατασκεύασε τη διόπτρα (ή dioptre στο Ηνωμένο Βασίλειο). Η διόπτρα είναι η μονάδα μέτρησης για την οπτική ισχύ ενός φακού.

2. Ο Ferdinand Monoyer “έκρυβε” το όνομά του στο διαβόητο τεστ όρασης με τα γράμματα που δημιούργησε. Ο Ferdinand Monoyer ήταν επίσης ο δημιουργός του ομώνυμου διαγράμματος. Αυτό χρησιμοποιείται για να ελέγξει την οπτική οξύτητα, ή πόσο καλά εστιάζει ο αμφιβληστροειδής. Ο Monoyer “έκρυβε” το όνομά του στα γράμματα του τεστ. Συγκεκριμένα, το πρώτο γράμμα κάθε γραμμής, από τη δεύτερη σειρά μέχρι και την έκτη, γράφει το επώνυμό του! Το τελευταίο γράμμα από κάθε γραμμή, ξεκινώντας από τη δεύτερη έως τη δέκατη γραμμή, αναφέρει το όνομά του!

3. Ήταν οφθαλμίατρος, κάτι που είναι διαφορετική ειδικότητα από έναν οπτομετρητή, ή οπτικό.

4. Ο Ferdinand Monoyer πέθανε το 1912 στην ηλικία 76 ετών. Ο Monoyer πέθανε στις 13 Ιουλίου 1912. Σύμφωνα με τη Lyon Medical το 1912, μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λυών τον συνόδευσαν στον τάφο του σε πομπή για να τιμήσουν το έργο του. “Στη μνήμη αυτού του μελετητή, η Ιατρική Εταιρεία τείνει με σεβασμό και θλίψη. Έχασε έναν φίλο που ήταν και ο σύμβουλός της, ο οποίος ήξερε να σκέφτεται και να προβληματίζει”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας της Λυών σε ομιλία του στην τιμή του Monoyer δύο μήνες μετά το θάνατό του.

5. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός γιατρός που πέθανε όταν ο Monoyer ήταν 5 χρονών. Η βίλα Monoyer στη Λυών παραμένει διατηρημένη για τους επισκέπτες και είναι ανοιχτή για εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βίλας, ο πατέρας του Monoyer ήταν στρατιωτικός γιατρός που πέθανε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 5 χρονών.

Πως αξιολογούμε την όραση – Η συμβολή του Ferdinand Monoyer.

Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την οξύτητα της όρασης δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Ο τρόπος είναι απλός: Ο εξεταζόμενος καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, με συνεχώς μικρότερο μέγεθος, από έναν πίνακα μερικά μέτρα μακριά. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες οπτικής οξύτητας είναι ο πίνακας Snellen, που δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer. Ο Ferdinand Monoyer, μάλιστα, “έκρυψε” το όνομά του στον πίνακα οπτικής οξύτητας Monoyer, καθώς αν κοιτάξει κανείς στις άκρες, από κάτω προς τα πάνμω, θα διαβάσει το όνομά του.

Κάντε εδώ μερικά χρήσιμα τεστ όρασης:
Πόσο καλά βλέπετε μακριά; Κάντε το τεστ από την οθόνη του υπολογιστή σας!
Κάντε ΕΔΩ το πιο πρωτότυπο τεστ όρασης στο διαδίκτυο

Οι διόπτρες και ο Ferdinand Monoyer.

Τα γυαλιά οράσεως χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις του ματιού, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διορθωτικούς φακούς. Οι διορθωτικοί φακοί χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το σφάλμα διάθλασης του ματιού τροποποιώντας το μήκος εστίασης του φακού έτσι ώστε να αμβλύνουν τα αποτελέσματα διαφόρων παθήσεων όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Μια άλλη συχνή πάθηση των ματιών σε μεγαλύτερη όμως ηλικία είναι η πρεσβυωπία, η οποία δημιουργείτε επειδή οι φακοί του ματιού χάνουν την ελαστικότητα τους και προοδευτικά μειώνουν την ικανότητα του φακού να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο μάτι.

Η δύναμη του φακού συνήθως μετράται σε διόπτρες. Τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μυωπίας έχουν αρνητικό βαθμό διόπτρας, ενώ τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας έχουν θετικό βαθμό διόπτρας. Ουσιαστικά η διόπτρα είναι μονάδα μέτρησης της δύναμης του φακού. Τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την διόρθωση του αστιγματισμού απαιτούν δύο διαφορετικής δύναμης διόπτρες τοποθετημένες σε κατάλληλες γωνίες στον ίδιο φακό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε