Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Fitch υποβάθμισε 14 πόλεις/περιοχές της Ισπανίας

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 14 πόλεων, περιοχών και αυτονομιών (περιφερειών) της Ισπανίας…

…περιλαμβανομένων της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης καθώς και των περιφερειών της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας, από “AA+” σε “A+”, κάνοντας λόγο για “αυξημένη πιθανότητα” νέας υποβάθμισής τους το προσεχές διάστημα.
 
Παράλληλα απείλησε να υποβαθμίσει 41 περιοχές και πόλεις της Ιταλίας.
 
Ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, περιλαμβανομένων της γαλλικής Soci?t? G?n?rale, της ισπανικής Santander και της ιταλικής Intensa Sanpaolo, μεταξύ άλλων.
 
Χθες ο Φιτς είχε υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ιταλικής τράπεζας UniCredit σε “A-“, από “A”, κάνοντας λόγο περί αρνητικής προοπτικής. Ο οίκος επικαλέστηκε “τις θεμελιώδεις αλλαγές που αντιμετωπίζουν πολλές τράπεζες παγκοσμίως, ειδικά στην Ευρώπη”. Την 14η Δεκεμβρίου, ο Φιτς είχε υποβαθμίσει πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, περιλαμβανομένης της γαλλικής Cr?dit Agricole. Νωρίτερα ο Φιτς είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου κρατών, τοποθετώντας αυτό της Ιταλίας (“A+”) υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.
 
Ο οίκος έθεσε επτά ιταλικές τράπεζες υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική, ανάμεσά τους–πέραν της Intensa Sanpaolo–τις Banca Monte dei Paschi di Siena και UBI Banca. Στην Ισπανία τέθηκαν 8 τράπεζες υπό παρακολούθηση. Στο Βέλγιο, υποβαθμίστηκαν οι KBC και Dexia Bank Belgium.
 
Στις αρχές του μήνα, και ο Standard & Poor’s είχε θέσει τη Γαλλία και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική (από “σταθερή”) και χθες ο επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής ελέγχου των χρηματαγορών είχε δηλώσει πως θα χρειαζόταν ένα “θαύμα” προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την σημερινή της αξιολόγησης, το τριπλό Α.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Moody’s “καλεί” την Βρετανία

“Χτύπησε” και πάλι η Fitch – Απειλεί 23 τράπεζες

Fitch: Υπό τρίμηνη επιτήρηση άλλες δυο ευρωπαϊκές τράπεζες

Moody΄s: Υποβάθμιση 5 ουγγρικών τραπεζών

Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Οι οίκοι καίνε το ευρώ

Φήμες υποβάθμισης Γαλλίας και Γερμανίας ρίχνουν τα χρηματιστήρια

Η Fitch υποβάθμισε 6 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Πήρε σειρά η Ισπανία για την S&P

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε