Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Φούλε είδε την Γιούλια

REUTERS
Την Γιούλια Τιμοσένκο συνάντησε στη φυλακή ο κοινοτικός επίτροπος Φούλε

Την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο επισκέφθηκε στο κελί της στη φυλακή του Κιέβου ο επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ανήμερα της έναρξης εκδίκασης της έφεσης κατά της καταδίκης της πρώην πρωθυπουργού σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας.
 
Συμπλοκές σημειώθηκαν έξω το Εφετείο του Κιέβου, ενώ η Γιούλια Τιμοσένκο ήταν απούσα από τη δικαστική αίθουσα εξαιτίας προβλημάτων υγείας, όπως ανέφεραν οι συνήγοροί της σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας.
 
Ο Στέφαν Φούλε παρέμεινε μισή ώρα στη φυλακή Λουκιανίβσκα, όπου κρατείται η 51χρονη Τιμοσένκο μετά την καταδίκη της στις 11 Οκτωβρίου για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει τη δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη και ο Στέφαν Φούλε δήλωσε πως διαβεβαίωσε την Γιούλια Τιμοσένκο ότι οι «27» θα παρακολουθούν στενά την εκδίκαση της έφεσης και θα επιμείνουν σε μία μία δίκαιη δίκη.
 
ΕΕ και Ουκρανία πρόκειται να έχουν κοινή σύνοδο την επόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση συμφωνίας για πολιτική συνεργασία και δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ωστόσο η συνάντηση αναμένεται να επισκιαστεί από την υπόθεση Τιμοσένκο.
 
Ο Στέφαν Φούλε είχε επίσης συνομιλίες στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την προετοιμασία της συνόδου.
 
Υποστηρικτές της Γιούλια Τιμοσένκο συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο και ξέσπασαν συγκρούσεις όταν άνδρες των δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στο κτίριο.
 
Η Γιούλια Τιμοσένκο δηλώνει ότι πάσχει από αφόρητους πόνους στη μέση και τον περασμένο μήνα υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις στο Κίεβο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε