Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Φρανσουά Ολάντ ζητάει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δηλώνει ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να τον ακούσουν για μια επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου εφόσον εκλεγεί.

Η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ έγινε στο περιοδικό Der Spiegel κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. Το δημοσιονομικό σύμφωνο για το οποίο γίνεται λόγος μόλις εγκρίθηκε από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Υποστηρίχθηκ κυρίως από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί

Ορισμένες πτυχές του συμφώνου είναι “λογικές”, παραδέχθηκε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν θα αμφισβητήσει τα πάντα, αλλά θα προσθέσει μια ενότητα για την ανάπτυξη χωρίς την οποία είναι πεπεισμένος ότι καμία αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα είναι δυνατή.

“Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα για την ανάπτυξη στο δημοσιονομικό σύμφωνο”, δηλώνει στο Der Spiegel. “Εάν ο γαλλικός λαός ψηφίσει την αποψή μου, αυτή θα πρέπει να ακουστεί από τις άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να προειδοποιήσω αρκετά νωρίς τους άλλους αρχηγούς κρατών. Θα πρέπει να με ακούσουν”, τόνισε.

Το κέντρο-αριστερό Der Spiegel έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επικεφαλής των συντηρητικών κυβερνήσεων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν συμφωνήσει να μποϊκοτάρουν τον Φρανσούα Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αρνούμενοι να τον δεχτούν.

Ο κ. Ολάντ δήλωσε στο Spiegel ότι έχει “μεγάλο σεβασμό” για την κα. Μέρκελ. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η πρώτη επίσκεψή του, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Καγκελάριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε