Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Γερμανός Ερνστ φον Φράιμπεργκ διορίστηκε νέος πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού

Ο Γερμανός Ερνστ φον Φράιμπεργκ διορίστηκε νέος πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γερμανός δικηγόρος, Ερνστ φον Φράιμπεργκ, διορίστηκε σήμερα επικεφαλής της τράπεζας του Βατικανού, με τη συγκατάθεση του Πάπα Βενέδικτου.

Ο Φράιμπεργκ – ο οποίος είναι επίσης μέλος του Τάγματος της Μάλτας- θα είναι ο νέος πρόεδρος, μετά την αποπομπή του Ετόρε Γκότι Τεντέσκι το Μάιο του 2012.

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Εποπτείας των καρδιναλίων του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Υποθέσεων (IOR) “ύστερα από εκτενή αξιολόγηση και σειρά επαφών που διήρκεσαν αρκετούς μήνες”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η επιτροπή έλαβε “τη συγκατάθεση του Πάπα”, ο οποίος διανύει την τελευταία περίοδο της θητείας του στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πριν από την ιστορική του παραίτηση στις 28 Φεβρουαρίου. Σε συνέντευξη Τύπου ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι διευκρίνισε ότι υπήρχαν “40 υποψήφιοι”.

Η Τράπεζα του Βατικανού είναι ένα νευραλγικό σημείο των εντάσεων που ταλανίζουν την Αγία Έδρα όσον αφορά τη διαφάνειά της, κυρίως την οικονομική. Στην ιστορία της αποτέλεσε επίκεντρο αρκετών μεγάλων σκανδάλων, με σοβαρότερο αυτό του 1982 στο οποίο είχε εμπλακεί η παράνομη μασονική στοά (Ρ2), η CIA και η μαφία.

Η περιουσία της εκτιμάται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και οι πελάτες της είναι ιερείς, επισκοπικά συμβούλια, ιδρύματα και επισκοπές σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Ιουλίου έκθεση του Moneyval (ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανακύκλωσης χρήματος) είχε εκτιμήσει ότι οι αρχές του Βατικανού είχαν διανύσει “μια πολύ μεγάλη διαδρομή σε ένα πολύ σύντομο διάστημα”, παρότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συγκινητικό “αντίο” του Πάπα σε χιλιάδες ιερείς και πιστούς (ΦΩΤΟ)

 

Αυτή είναι η Μονή στην οποία θα αποσυρθεί ο Πάπας Βενέδικτος

 

Πάπας: Παραιτούμαι για το καλό της Εκκλησίας

 

ΒΟΜΒΑ στο Βατικανό! Παραιτείται στις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας Βενέδικτος! “Με εγκατέλειψαν οι δυνάμεις μου”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε