Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Γκάιτνερ δεν βλέπει “παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο”!

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι “ουδείς κίνδυνος” υπάρχει να ξεσπάσει παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος και πρόσθεσε ότι εργάζεται προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα “κίνητρα” που δίνονται στην Κίνα προκειμένου να αφήσει το γιούαν να ανατιμηθεί.

Σε συνέντευξή του, ο Γκάιτνερ υποστήριξε ότι η Κίνα εάν συνεχίσει να κρατά χαμηλή την αξία του εθνικού της νομίσματος θα υποσκάψει τους αναπτυξιακούς της στόχους.
 
“Είμαι πεπεισμένος ότι εν καιρώ αυτό θα συμβεί”, είπε ο Γκάιτνερ, αναφερόμενος στην άνοδο της τιμής του κινεζικού νομίσματος. “Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνεται με σταδιακό αλλά πάντως σημαντικό ρυθμό”.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ περί “νομισματικού πολέμου” σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι “κανένας κίνδυνος για αυτό” δεν υπάρχει. Όταν του ζητήθηκε να επεκταθεί, ο αμερικανός υπουργός είπε πως και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μεγάλες εισροές κεφαλαίου και αυτό αποδεικνύεται “άδικο” για τους Κινέζους: “ενώ το Κινεζικό νόμισμα παραμένει χαμηλά, τα δικά τους ανεβαίνουν [. . .] και πρέπει να εργάζονται πολύ σκληρά ώστε να εξασφαλίζουν ότι δεν υφίστανται τις συνέπειες ενός άδικου μειονεκτήματος”. Πολλοί “σκιαγραφούν αυτό το ζήτημα ως Αμερικανική προκατάληψη, αλλά είναι πιο σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι στην πραγματικότητα παγκόσμιο πρόβλημα”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε