Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Ο Καντάφι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τρίπολη»

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι συνέχεις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη λιβυκή πρωτεύουσα αναγκάζουν τον Λίβυο ηγέτη να σκέφτεται το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Τρίπολη, αναφέρει της Wall Street Journal.

Οι πληροφορίες που λαμβάνει η Ουάσινγκτον δείχνουν ότι Καντάφι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ακόμη κι αν εγκαταλείψει την Τρίπολη, όμως, ο Συνταγματάρχης δύσκολα θα φύγει από τη Λιβύη, ικανοποιώντας το μεγάλο αίτημα των αντικαθεστωτικών. Άλλωστε, φέρεται να διαθέτει πολλές ασφαλείς κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και εκτός της Τρίπολης, όπου θα μπορούσε να διαμείνει.

Την ίδια ώρα, οι εξεγερμένοι διεξάγουν έμμεσες επαφές με εκπροσώπους των αρχών της Τρίπολης στο Παρίσι και τη Νότια Αφρική και έχουν διαμηνύσει ότι δε θα αντιταχθούν στο ενδεχόμενο να παραμείνει στη χώρα ο Καντάφι, αλλά μακριά οπό οποιαδήποτε εξουσία.

Οι όροι των ανταρτών για τον τερματισμό της επίθεσής τους κατά του καθεστώτος Καντάφι παραμένουν, δεν έχουν αλλάξει, τόνισε ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Και επανέλαβε ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζήτησε από τον Καντάφι και την οικογένειά του να αποκλειστούν από οποιοδήποτε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

“Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί σε μια όαση στη Λιβύη τελώντας υπό διεθνή έλεγχο”, είπε.

Η αντίδραση του καθεστώτος στα αιτήματά τους είναι αντιφατικά, σύμφωνα με τον Σαμάμ. “Μερικές φορές πλησιάζουμε κοντά στο στόχο μας αλλά μερικές φορές απομακρυνόμαστε αρκετά. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση του Καντάφι τη συγκεκριμένη στιγμή”.

Ο Καντάφι αυτή την εβδομάδα παρέμεινε προκλητικός προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ ότι “στο τέλος αυτός που επιτίθεται, αυτός θα είναι ο χαμένος”.

Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί τριγμούς και στις ΗΠΑ, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει όλο και εντονότερη κριτική από τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο: αρνείται να ζητήσει την έγκριση των βουλευτών για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διαρκούν εδώ και τρεις μήνες στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε προετοιμάσει επαρκώς τη μετά Καντάφι εποχή. “Εμείς, η διεθνής κοινότητα, θα μπορούσαμε να είμαστε αύριο στη Λιβύη την επόμενη ημέρα (δηλαδή χωρίς τον Καντάφι) και δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει καλό σχέδιο”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός στην Αφρική, στρατηγός Κάρτερ Χαμ.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Χαμ, ο Καντάφι θα μπορούσε γρήγορα να πέσει και χερσαίες δυνάμεις θα χρειάζονταν για να διατηρήσουν την τάξη στη Λιβύη.

Η Ουάσινγκτον είχε επικριθεί έντονα γιατί δεν είχε προετοιμάσει τη μετά τον Σαντάμ Χουσέιν εποχή στο Ιράκ μετά τη στρατιωτική εισβολή του 2003, ύστερα από την οποία ξέσπασαν βίαιες ταραχές με πολλές ανθρώπινες απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δεύτερα η απόφαση για τη δίωξη Καντάφι

Νέες απειλές Καντάφι: “Τα σπίτια σας θα είναι νόμιμοι στόχοι”

Λιβύη προς ΝΑΤΟ: «Σκοτώνετε άμαχους» – Καταγγελίες για 700 νεκρούς

Λιβύη: Ακόμη 15 άμαχοι νεκροί από ΝΑΤΟϊκά πυρά καταγγέλλει η Τρίπολη – Επιβεβαίωσε την επίθεση αφού πρώτα τη διέψευσε η Συμμαχία

Οργή και φρίκη στην Τρίπολη – Εννέα άμαχοι νεκροί απο νατοϊκούς βομβαρδισμούς

Λιβύη: Το ΝΑΤΟ χτύπησε κατα λάθος του εξεγερμένους

Καντάφι: «Θα νικήσω το ΝΑΤΟ»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε