Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ο Καντάφι δεν παραιτείται και απειλεί με ολοκαύτωμα τη Λιβύη – Θρίλερ με τους Έλληνες, τρία καράβια κατευθύνονται στη Λιβύη

ΦΩΤΟ REUTERS

– «Δεν είμαι ο πρόεδρος της Λιβύης για να παραιτηθώ, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» είπε
– Έτοιμος να (ξανα)χρησιμοποιήσει βία, προανήγγειλε εκτελέσεις διαδηλωτών
– Δραματικές εκκλήσεις μέσω του NewsIt από Έλληνες της Λιβύης
– Απίστευτος ερασιτεχνισμός από το ΥΠ.ΕΞ., στέλνει “γκαζάδικο” χωρίς να το ξέρει το ΥΕΘΑ

Το διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι το μόνο που έκανε ήταν να μεγαλώσει τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη. Η απειλεί ολοκαυτώματος, η προαναγγελία εκτελέσεων κάνουν όλη τη διεθνή κοινότητα να “παγώνει”. Και πολύ περισσότερο την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί βρίσκεται μια ανάσα μακριά αλλά και γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί Έλληνες. Οι οποίοι απηύθυναν μέσω του NewsIt δραματική έκκληση στις ελληνικές αρχές να τους απομακρύνουν από την κόλαση της Λιβύης. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει στην Τρίπολη πλοία για να παραλάβουν τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να επαναπατριστούν.

Διάγγελμα-παραλήρημα από τον Μουαμάρ Καρτάφι
Στις 17:53 ώρα Ελλάδας, ο Λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Το διάγγελμά του διήρκεσε πάνω από μια ώρα (μια ώρα και ένα τέταρτο συγκεκριμένα) και για πολλούς ήταν το παραλήρημα ενός ανθρώπου που ξέρει πως οι ωρες του στην εξουσία έχουν τελειώσει και ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα…

Εικόνα από το διάγγελμα Καντάφι - ΦΩΤΟ REUTERS

Η ομιλία του έγινε σε έντονο ύφος, επιτέθηκε στους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του και ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά «θα πεθάνω στη χώρα μου σαν μάρτυρας». «Δεν είμαι ο πρόεδρος τη Λιβύης για να παραιτηθώ. Είμαι ο ηγέτης της επανάστασης», πρόσθεσε.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το θάνατο. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου. Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου», υπογράμμισε, χτυπώντας τη γροθιά του στο έδρανο του βάθρου.

Παρά τις απειλές Καντάφι, οι Λίβυοι παρέμειναν στους δρόμους. Και έσκισαν ομοίωμα του "Πράσινου Βιβλίου", το οποίο έγραψε ο Λίβυος ηγέτης και αντικατέστησε το Σύνταγμα - ΦΩΤΟ REUTERS
Απείλησε ευθέως με αιματοκύλησμα την ίδια του τη χώρα καθώς γνωστοποίησε ότι όποιος μετέχει στις διαδηλώσεις θα τιμωρείται ακόμη και με θάνατο! «Με βάση τους νόμους της Λιβύης όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο», είπε.

Επανέλαβε τις κατηγορίες πως στους διαδηλωτές, που ήταν νέοι άνθρωποι, είχαν δoθεί παραισθησιογόνα ναρκωτικά και τόνισε πως εξαιτίας των διαδηλώσεων η εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό έχει παραμορφωθεί. «Όλα τα αφρικανικά κράτη κοιτούν τη Λιβύη. Όλοι οι ηγέτες του κόσμου κοιτούν τη Λιβύη. Χαρακτήρισε όσους μετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον του «συμμορίτες», «προδότες» και «μισθοφόρους» που δεν εκπροσωπούν το λαό της Λιβύης.

Οι διαδηλωτές «υπηρετούν» το κακό και θέλουν να σας ταπειώσουν. Θέλουμε να ανακάμψουμε και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά». Τους κατηγόρησε επίσης ότι «παίζουν» με την ενότητα της χώρας και πως πρέπει να εκτελούνται. «Θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό κράτος. Θέλουν χάος, γένια και τουρμπάνια», είπε.

«Οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να ελευθερωθεί η Λιβύη» συμπλήρωσε ο στρατηγός Καντάφι, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαδηλωτές πως ο βομβαρδισμός της Δευτέρας ήταν μόνο η αρχή!
«Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε. Και δεν έκρυψε ότι έχει δώσει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
"Θα πεθάνω ως μάρτυρας" είπε και απείλησε να αιματοκυλήσει την ίδια του τη χώρα - ΦΩΤΟ REUTERS
«Αντισταθήκαμε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δε θα παραδοθούμε τώρα» διεμήνυσε ο Καντάφι, ζητώντας από εκείνους που τον αγαπούν, να βγουν στους δρόμους, την Τετάρτη για να τον υποστηρίξουν και να «ασφαλίσουν τους δρόμους της Λιβύης».
Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η σύσταση νέων λαϊκών επιτροπών και κοινοτήτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα όσα είπε ο Καντάφι στην ομιλία του δεν έπαιξαν πυροσβεστικό ρόλο. Αντίθετα, εξαγρίωσαν τους διαδηλωτές. Εικόνες που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα έδειχνε τους πολίτες να πετούν πέτρες σε αφίσες του Καντάφι και του γιού του.
Η πιο... κόσμια από τις αντιδράσεις των Λίβυων στο παραλήρημα Καντάφι - ΦΩΤΟ REUTERS
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο 26 δευτερολέπτων διάγγελμα της Δευτέρας, όπου ο επί 42 χρόνια μονάρχης της Λιβύης δεν αναφέρθηκε καν στην απόφασή του να βομβαρδίσει τον ίδιο του το λαό! Και αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές. Μάλιστα, ακόμη και κόσμος που δε μένει στην πρωτεύουσα, μετέβη στην Τρίπολη για να ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση Καντάφι χαροποίησε τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που δηλώνουν πως δε θέλουν ο Καντάφι, αλλά να μείνει στη χώρα έτσι ώστε να μπορέσουν, όταν πέσει η κυβέρνηση του, να τον δικάσουν.
Παρίσι - ΦΩΤΟ REUTERS
Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκτος ελέγχου, ενώ Λίβυοι πολίτες από όλο τον κόσμο ζητούν την παραίτησή του. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Καντάφι, 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.
Βερολίνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μόνο στην Τρίπολη, από την Κυριακή και μετά έχουν χάσει τη ζωή τους 62 άνθρωποι. Κατά την αντιπολίτευση, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 560, ενώ αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.
Στοκχόλμη - ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά τη Βεγγάζη και το Τόμπρουκ «έπεσε» στα χέρια της αντιπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν Λίβυοι στρατιώτες, τονίζοντας πως η ανατολική περιοχή της χώρας στο σύνολό της, δε βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Μοαμάρ Καντάφι.
Αμάν - ΦΩΤΟ REUTERS
«Όλες οι ανατολικές περιοχές βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Καντάφι πλέον. Στρατός και λαός πορεύονται εδώ χέρι-χέρι», τόνισε εμφατικά ο πρώην ταγματάρχης Χάνι Σάαντ Μαρτζάα.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ υπέβαλε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το δικτατορικό καθεστώς της χώρας του και κάλεσε τον Μουάμαρ Καντάφι να αποχωρήσει.

«Παραιτούμαι από το να υπηρετώ το σημερινό δικτατορικό καθεστώς. Όμως δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας έως ότου οι φωνές του φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, έως ότου οι στόχοι τους επιτευχθούν», δήλωσε ο πρεσβευτής Άλι Αουτζάλι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του δικτύου ABC “Good Morning America”.

Αυτομόλησαν κι άλλοι στη Μάλτα
Ένα λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι η δεύτερη αυτομόληση προς τη νησιωτική χώρα, αφού τη Δεύτερα δυο μαχητικά αεροσκάφη και δυο πολιτικά ελικόπτερα, εγκατέλειψαν για τον ίδιο λόγο τη Λιβύη.

Εγκατέστησαν αυτοσχέδιο νεκροτομείο σε σχολείο!
Πέρα από κάθε αρρωστημένη φαντασία μοιράζει η κατάσταση στη Λιβύη και η φόβοι για λουτρό αίματος γίνονται όλο και πιο έντονοι. Πηγάζουν από πολλές πληροφορίες κυρίως και από μια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε σχολείο κοντά στο κεντρικό νοσοκομείο της Τρίπολης εγκαταστάθηκε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί έως και 450 σορούς.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν πως σημειώνονται βίαια επεισόδια κατά κύριο λόγο στα ανατολικά προάστια Φασλούμ και Τατζούρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σφαγές» αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και για Αφρικανούς μισθοφόρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και άρχισαν να πυροβολούν περαστικούς.

Εκτός Αραβικού Συνδέσμου η Λιβύη!
Ανεστάλη η συμμετοχή της Λιβύης στις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου ανακοινώθηκε σήμερα από τον παναραβικό συνασπισμό, κατά το τέλος επείγουσας συνόδου του.

«Το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στις Συνόδους του και σε κάθε οργανισμό που εξαρτάται από τον Αραβικό Σύνδεσμο μέχρις ότου οι λιβυκές αρχές αποδεχθούν τις διεκδικήσεις του λιβυκού λαού και εγγυηθεί την ασφάλειά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης
Μετακίνηση Κινέζων από τη Λιβύη μέσω Κρήτης! 
Καταστράφηκαν οι δίαυλοι του αεροδρομίου της Βεγγάζης – Δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα
«Μήνυμα» Ερντογάν προς Καντάφι: «Άκου το λαό»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε