Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Καντάφι διαψεύδει τις επαφές και βομβαρδίζει Ρας Λανούφ και Ζαουίγια

ΦΩΤΟ REUTERS

«Ψέματα» της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει το καθεστώς Καντάφι τα περί διαπραγματεύσεων. Και συγχρόνως, συνεχίζει να πλήττει από αέρος περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

«Πρόκειται για ανοησίες. Είναι τόσο εξοργιστικό να σχολιάζει κανείς τέτοια σκουπίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τρίπολη, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα ακούστηκαν περί πρότασης του Μουαμάρ Καντάφι στην αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν τους όρους της παραίτησής του.

Το Al Arabiya μετέδωσε, επίσης, δήλωση του εκπροσώπου του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία, οι κατηγορίες του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου δεν χρήζουν απαντήσεως.

Στη Βεγγάζη, έδρα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε νωρίτερα κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το καθεστώς Καντάφι, προσθέτοντας ότι εάν ο Καντάφι παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα, δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

Μόνο που ο Καντάφι δε φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει τη χώρα αν πρώτα δε δώσει την τελική μάχη. Κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές μέσα και γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ, πλήττοντας και κατοικημένη περιοχή, μετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια μεγάλη στήλη καπνού και σκόνης υψώνεται στην περιοχή εξαιτίας της επίθεσης. Άνθρωποι σπεύδουν φωνάζοντας Αλάχου Άκμπαρ (Ο Θεός είναι ο μέγιστος)», δήλωσε ο ανταποκριτής του Reuters Αλεξάντερ Τζιάντος, προσθέτοντας ότι πολλές κατοικίες, μεταξύ των οποίων και αυτή που επλήγη, φαίνεται πως είχαν εγκαταλειφθεί. Οι ανταποκριτές διευκρίνισαν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από την επίθεση αυτή.

Είναι η πρώτη φορά που κατοικίες πλήττονται από αεροπορική επιδρομή στη Ρας Λανούφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ. νοτιοδυτικά της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη και ελέγχεται από την Παρασκευή από τους εξεγερμένους.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν και πάλι με πυρά πυροβολικού τη Ζαουίγια και έχουν περικυκλώσει την πόλη, μετέδωσε στο μεταξύ το Αλ-Τζαζίρα.

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Στο Κάιρο συγκεντρώνονται εκτάκτως την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε πως υποστηρίζει την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη “για να προστατευθούν οι άμαχοι από τις αεροπορικές επιδρομές”. Ωστόσο, ο Οργανισμός απορρίπτει ωστόσο οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης
Τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου στην Λιβύη
Οι εξεγερμένοι “απέρριψαν” την προσφορά του Καντάφι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε