Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Ο Καντάφι έπεσε, Μπάσαρ έρχεται η σειρά σου»

ΦΩΤΟ REUTERS

Το σύνθημα αυτό βγήκε από τα χείλη των Σύρων διαδηλωτών που ελπίζουν ότι η διαφαινόμενη πτώση του καθεστώτος Καντάφι, θα φέρει την πτώση και του καθεστώτος Άσαντ.

Τους τελευταίους έξι μήνες, όσο διαρκεί η εξέγερση στη Συρία, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Ο προηγούμενος απολογισμός των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για 1.900 ως 2.000 νεκρούς.

“Ως και σήμερα, πάνω από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου οι μαζικές διαδηλώσεις άρχισαν στα μέσα Μαρτίου, με πάνω από 350 ανθρώπους να φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την αρχή του Ραμαζανιού”, είπε η Πιλάι στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο διεξάγει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία.

“Οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία, περιλαμβανομένου βαρέως πυροβολικού, για να καταστείλουν ειρηνικές διαδηλώσεις και να ανακτήσουν τον έλεγχο επί των κατοίκων σε διάφορες πόλεις”, τόνισε.

Η Υπάτη Αρμοστής επανέλαβε ότι “η έκταση και η φύση αυτών των ενεργειών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Η έκτακτη σύνοδος συνεκλήθη μετά το αίτημα 24 κρατών-μελών του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των τεσσάρων αραβικών κρατών-μελών του, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και του Κουβέιτ. Αναμενόταν να εγκρίνει μια απόφαση με την οποία θα καλούνται οι συριακές αρχές να “σταματήσουν αμέσως όλες τις πράξεις βίας εναντίον του πληθυσμού” της χώρας.

Το σχέδιο απόφασης απαιτεί επίσης την “κατεπείγουσα αποστολή μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας” στη χώρα για να “διεξάγει έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία από τον Μάρτιο” και να “κατονομάσει τους δράστες για να διασφαλιστεί” ότι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

Την ίδια στιγμή, απελευθερώθηκε ο πρόεδρος της Συριακής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι, μετά από 10 ημέρες που παρέμενε φυλακισμένος, δήλωσε ο δικηγόρος του, Χαλίλ Ματούκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Τουρκία κουνάει το δάχτυλο στην Συρία – Στη Λιβύη αύριο ο Νταβούτογλου!

‘Ασαντ: Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση – Εκλογές τον Φεβρουάριο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε