Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Καντάφι μετράει ημέρες και η Λιβύη νεκρούς – Νέα συνεδρίαση του Σ.Α.- Πολεμικά καταπλέουν στην περιοχή

Ο “σκορπιός της ερήμου” Μουαμάρ Καντάφι μετράει ημέρες στην εξουσία, με το ερώτημα που παραμένει να είναι, πόσοι ακόμη νεκροί θα χρειαστούν μέχρι την τελική του πτώση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα για να αποφασίσει πάνω σε ψήφισμα που μιλά για “Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας”. Υπενθυμίζεται ότι αναλυτές εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 2.000 και υπάρχουν αναφορές για πρωτοφανείς αγριότητες. Ο από το 1969 ηγέτης της Λιβύης έχει προσλάβει μισθοφόρους για να πολεμήσει τον ίδιο του το λαό, ενώ προ ημερών βομβάρδισε την πρωτεύουσα της χώρας του, σκοτώνοντας αμάχους πολίτες.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μπλοκάρονται όλες οι συναλλαγές με τη Λιβύη και “παγώνοντας” όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και των παιδιών του που ελέγχουν οι ΗΠΑ. Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να επιβάλλει εμπάργκο στην πώληση όπλων και να απαγορεύσει τα ταξίδια προς τη Λιβύη για τους πολίτες της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Λιβύη λέγοντας πως εκτιμώντας ότι ο λαός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει. (Διαβάστε την είδηση)

Εντός Λιβύης, ο Καντάφι χάνει όλο και περισσότερο έδαφος με τις ανατολικές περιοχές να ελέγχονται πλέον απο τις αντικυβερνητικές δυνάμεις και όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί λιποτακτούν και ενώνονται με αυτές. Σύμφωνα με το Aljazeera ακόμη και στρατηγοί έχουν εγκαταλείψει τον Καντάφι.

ITN: Η Βεγγάζη στα χέρια των αντικυβερντικών δυνάμεων

Πιστοί στον Καντάφι στρατιωτικοί ωστόσο πολεμούν ακόμη. Το επίλεκτο σώμα Khamis που διαθέτει υπερσύγχρονα πολεμικά μέσα, μάχεται ακόμη αντικυβερνητικές δυνάμεις. Ανταποκριτής του Aljazeera ανέφερε ότι “δυνάμεις ασφαλείας ψάχνουν σε σπίτια και σκοτώνουν όσους υποψιάζονται ότι είναι κατά της κυβέρνησης”.

Ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης και κάλεσε τους οπαδούς του να πολεμήσουν για τη Λιβύη. Δήλωσε ακόμη ότι θα ανοίξει τις αποθήκες όπλων, κηρύσοντας έτσι και επισήμως τον εμφύλιο.



Onalert: Πολεμικά πλοία καταπλέουν στην περιοχή

Έντονη είναι η πολεμική κινητικότητα στην περιοχή, με αρμάδα πολεμικών να βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Λιβύης. Μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα “Ψαρά”. Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert, 15 πολεμικά βρίσκονται στην περιοχή : η βρετανική φρεγάτα HMS Cumberland, γερμανική φρεγάτα , ένα πετρελαιοφόρο , η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ,μία Ολλανδική φρεγάτα, τέσσερα ιταλικά πλοία τρία τουρκικά και τρία γαλλικά.

Η παρουσία των πολεμικών πλοίων δεν αποτελεί απλά μία επίδειξη δύναμης ή μια εγγύηση ασφάλειας για τους ξένους πολίτες που εγκαταλείπουν μαζικά τη Λιβύη. Έχουν ως αποστολή και την αποτροπή ενός μεταναστευτικού κύματος που έτσι κι αλλιώς αναμένεται από τη φλεγόμενη Λιβύη.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ,δήλωσε χθες ότι «όταν μία κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που τη Πέμπτη δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε πρόθεση να παρέμβει χθες φαινόταν λιγότερο βέβαιος για τη δήλωσή του. Διαβάστε περισσότερα στο onalert

Συνεχίζεται η εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών

Στο μεταξύ συνεχίζουν να φεύγουν άρον άρον ξένοι υπήκοοι. Νωρίς σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Βαλέτας μία φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, η HMS Cumberland, με 207 ανθρώπους από τη Βεγγάζη. Η φρεγάτα μετέφερε κυρίως βρετανούς πολίτες, αλλά και πολίτες ακόμη 20 χωρών.

Λίγο αργότερα 2.000 Κινέζοι που κατέφεραν να φύγουν από τη Βεγγάζη έφτασαν στη Βαλέτα με πλοίο των ιταλικών γραμμών Grimaldi, το οποίο είχε ναυλώσει το Πεκίνο. Εξάλλου τρία πλοία έχουν ήδη εκκενώσει 7.000 Κινέζους από τη Λιβύη και τους έχουν μεταφέρει στην Κρήτη.

Χθες Παρασκευή το βράδυ έφτασε στη Βαλέτα ένα φέρι που είχαν ναυλώσει οι ΗΠΑ, το Maria Dolores, και μετέφερε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 30 αμερικανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους.
 
Παράλληλα ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση, έφυγε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου με κατεύθυνση την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη Λιβύη. Επιπλέον δύο τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και ένα φέρι, που μεταφέρουν 1.200 Τούρκους και ακόμη 500 πολίτες άλλων 25 χωρών αναχώρησαν σήμερα από τη Βεγγάζη με κατεύθυνση το λιμάνι του Μαρμαρά, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: 

Συνεχίζεται το δράμα των Ελλήνων εγκλωβισμένων στην έρημο της Λιβύης

Επέμβαση ΝΑΤΟ στη Λιβύη και με ελληνική εμπλοκή – Ετοιμάζουν στρατιωτική επίθεση;

Τα γεγονότα στη Λιβύη και την Αίγυπτο έχουν ξαναγίνει… αλλά στην Ευρώπη

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε