Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Καντάφι πήρε πίσω την πόλη του “μαύρου χρυσού” – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

REUTERS
REUTERS
Η ανακατάληψη της πόλης Μπρέγκα, η πρώτη ένδειξη συντεταγμένης αντεπίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι. Ξέφρενο ράλι της τιμής του πετρελαίου. Φτάνουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, σε μία πρώτη ένδειξη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν σε συντεταγμένη αντεπίθεση.
 
Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από λίβυους στρατιωτικούς στην ανατολική Λιβύη. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
 
“Είναι αλήθεια. Υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός της Μπρέγκα και οι δυνάμεις του Καντάφι την κατέλαβαν”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, αξιωματικός στην πόλη Αζνταμπίγια.
 
Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών .
 
Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.
 
“Θα διατηρήσουμε την πίεση επί του Καντάφι μέχρι να αποχωρήσει και να επιτρέψει στον λαό της Λιβύης να εκφρασθεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.
 
Ο διοικητής Φάρις Ζβάι, ο οποίος περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς του λιβυκού στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι στην πόλη Αζνταμπίγια έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 εθελοντές.
 
“Αναδιοργανώνουμε τον στρατό, ο οποίος είχε σχεδόν τελείως διαλυθεί από τον Καντάφι και τη συμμορία του πριν φύγουν…αναδιαρθρώνουμε, όσο μπορούμε, τον στρατό με βάση τους νέους που έλαβαν μέρος στην εξέγερση”, είπε.
 
Δύο αμερικανικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εξασκούν διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις επί του Μουάμαρ Καντάφι.

Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη.
 
Το USS Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 2.000 Πεζοναυτών.
 
Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο , εάν ο λίβυος ηγέτης δεν αποχωρήσει, ενώ η λιβυκή εξέγερση, η αιματηρότερη μέχρι σήμερα στη Μέση Ανατολή, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.
 
Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αυτοεξορισθεί.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική κατά του Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμισθεί παράλληλα η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
 
Η αναδιάταξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών γύρω από τη Λιβύη θεωρείται ως κίνηση συμβολικής επίδειξης ισχύος, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επιδείξει σπουδή για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
 
“Εξετάζουμε πολλά σενάρια. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν δώσει άδεια για χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη.
 
Αναφερόμενος στο σενάριο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ο διοικητής της Central Command αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης θα είναι μία δύσκολη επιχείρηση. “Για να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, θα πρέπει να εξουδετερωθούν οι αντιαεροπορικές δυνάμεις της χώρας, άρα μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση”, είπε.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε