Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

«Ο Καντάφι ψάχνει τρόπο να φύγει» – Έρχεται το διεθνές ένταλμα σύλληψης

ΦΩΤΟ REUTERS

Φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας έχει εξαιρετική, εκ των έσω, πληροφόρηση για το τι γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης Καντάφι.

«Οι ώρες του λιβυκού καθεστώτος είναι μετρημένες» είπε ο Φράνκο Φρατίνι σε τηλεοπτική εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, υποστηρίζοντας πως έχει πληροφορίες ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Λιβύου ηγέτη αναζητεί μια «έξοδο» για το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Και αυτό, δεν είναι κάτι που πιστεύει μόνο η Ιταλία.

Το επιβεβαιώνουν, σύμφωνα πάντα με τον Ιταλό υπουργό «μηνύματα που φθάνουν από το στενό κύκλο του καθεστώτος». «Ορισμένα μέλη του κύκλου του Καντάφι έχουν μιλήσει υπό την κάλυψη της ανωνυμίας κι έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Καντάφι αναζητεί έναν τρόπο για να φύγει με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τον Φρατίνι, ο κύκλος του Καντάφι αναζητεί «έναν προσήκοντα τρόπο για να αποσυρθεί και να εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική σκηνή. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε έναν τρόπο πολιτικής εξόδου μέσω του οποίου ο δικτάτορας και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν.

Κατά τον Φρατίνι, στόχος στη Λιβύη είναι ο άμεσος σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, που δε θα είναι μόνο μια κυβέρνηση της Βεγγάζης αλλά ολόκληρης της Λιβύης.

Όσον αφορά τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από την υποσαχάρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες διαμέσου των ακτών της Λιβύης, ο Φρατίνι είπε πως η Ρώμη έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων, ότι θα σταματήσουν όταν αυτό αναλάβει την εξουσία.

Και όλα αυτά ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με το όνομα του Καντάφι να είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να κατηγορηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε