Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Καρζάι επιβεβαίωσε μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

REUTERS
Μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν έχει εδώ και καιρό ο αφγανός προόεδρος Χαμίντ Καρζάι όπως παραδέχθηκε σήμερα ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Μέσω του CNN, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε ότι διεξάγει, εδώ και καιρό, μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν με στόχο να βάλει τέλος στον πόλεμο στη χώρα του, που διαρκεί εννέα χρόνια.
 
Όπως έγινε, επίσης, γνωστό ο πρώην πρόεδρος Μπουρχανεντίν Ραμπανί ορίστηκε επικεφαλής 70μελούς επιτροπής που θα διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.
 
«Μιλήσαμε με τους Ταλιμπάν ως συμπατριώτης προς συμπατριώτη» δήλωσε ο Χαμίντ Καρζάι στον Λάρι Κινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης που θα μεταδοθεί σήμερα, Δευτέρα.
 
«Δεν πρόκειται για μια τακτική επίσημη επαφή με σταθερή κατεύθυνση, αλλά μάλλον για προσωπικές ανεπίσημες επαφές που πραγματοποιούνται από καιρό» είπε, κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post.
 
Πηγές της εφημερίδας, που δεν κατονομάζονται, φέρονται να δήλωσαν ότι οι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν εξ ονόματος της Κουέτα Σούρα, οργάνωσης των Αφγανών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και του ηγέτη τους Μοχάμαντ Ομάρ.
 
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «προκαταρκτικό στάδιο» και ακολουθούν εκείνες που είχε φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, πριν από ένα χρόνο.
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ.Κρόουλι έχει δηλώσει πως η Ουάσινγκτον «στηρίζει τη διαδικασία», αλλά δεν θα εμπλακεί «καθώς είναι θέμα της αφγανικής κυβέρνησης».
 
Και ο Guardian έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με το «δίκτυο Χακάνι», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις του NATO στο Αφγανιστάν.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Χάμιντ Καρζάι φέρεται να έλαβε μέρος σε άμεσες συνομιλίες με ανώτατα στελέχη του δικτύου το καλοκαίρι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω ενός Δυτικού ενδιάμεσου, φέρονται να είχαν έμμεσες επαφές με την οργάνωση την περασμένη χρονιά.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε