Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο “Λουδοβίκος” περνάει στην αντεπίθεση…

O Ιάπωνας Τακάσι Μουρακάμι
Απόγονος του Λουδοβίκου ΙΔ’ μήνυσε τον Ιάπωνα Τακάσι Μουρακάμι για την έκθεσή του στο ανάκτορο. “Προσβάλλει και αμαυρώνει το εξαιρετικό γαλλικό γούστο”!

Στη γαλλική δικαιοσύνη προσέφυγε ο «πρίγκιπας» Σιξέ-Ενρί του οίκου των Βουρβόνων και της Πάρμας, απόγονος του Λουδοβίκου ΙΔ Δ , ζητώντας να σταματήσει η λειτουργία έκθεσης του ιάπωνα ποπ καλλιτέχνη Τακάσι Μουρακάμι στα ανάκτορα των Βερσαλλιών. Οπως ισχυρίζεται ο «γαλαζοαίματος» απόγονος του «βασιλιά Ηλιου», η έκθεση « προσβάλλει τα ανάκτορα και αμαυρώνει το εξαιρετικό γαλλικό γούστο ».
 
Ο 70χρονος «πρίγκιπας» ζητεί να αποσυρθούν από τις πολυτελείς αίθουσες τα πολύχρωμα αγάλματα και οι κατασκευές από υαλοβάμβακα που εκτίθενται εκεί από τις 14 Σεπτεμβρίου, σε μια έκθεση που θα μείνει ανοικτή ως τα μέσα Δεκεμβρίου., αλλά και τα γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα. «Ζητώ τον σεβασμό του παλατιού και των προγόνων μου. Υπάρχουν κούκλες σε αυτή την έκθεση οι οποίες είναι ειλικρινώς αλλόκοτες. Οι Βερσαλλίες ήταν συνυφασμένες με την ιδέα ότι ανέδυαν το άρωμα του υπέροχα ωραίου γαλλικού γούστου. Αυτές όμως οι δημιουργίες υποβαθμίζουν το ενιαίο ύφος και την ουσία του Μουσείου. Γι΄ αυτό πρόκειται για πρόκληση » είπε ο γαλλοϊσπανός πρίγκιπας.
 
Ο Μουρακάμι υποστηρίζει ότι τα έργα του βοηθούν τους επισκέπτες του παλατιού των Βερσαλλιών να εκτιμήσουν την υπερβολική και πομπώδη ατμόσφαιρα που αναδύουν οι Βερσαλλίες. Το διασημότερο παράδειγμα γαλλικής αρχιτεκτονικής μπαρόκ δόθηκε τον 17ο αιώνα από τον «Βασιλιά Ηλιο», όταν μετέτρεψε το καταφύγιο κυνηγιού του πατέρα του σε πλούσια ηγεμονική κατοικία.
 
Και στο παρελθόν κάποιοι Βουρβόνοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την «αξιοπρέπεια» των Βερσαλλιών, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Προ δύο ετών, φιλομοναρχικοί Γάλλοι αντέδρασαν στην «εισβολή» στο μουσείο γιγαντιαίων μεταλλικών σκύλων και γελοιογραφιών ζώων σε μια έκθεση του αμερικανού αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 70χρονος απόγονος των Λουδοβίκων πρίγκιπας Σιξέ-Ενρί ασχολείται με τα κοινά. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν το 2007 στη Γαλλία, είχε δημοσίως υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βετεράνου ακροδεξιού και ξενόφοβου πολιτικού Ζαν-Μαρί Λεπέν. Και εφέτος ανέλαβε επικεφαλής εκστρατείας για την αποφυλάκιση του Ρενέ Γκαλινιέ, ενός Γάλλου ο οποίος συνελήφθη διότι πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο κορίτσια τα οποία είχαν διαρρήξει το σπίτι του. Υποστηρίζει ότι ήταν δικαίωμα του συλληφθέντος « να αμυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο, εφόσον παραβιάστηκε το οικογενειακό του άσυλο από οποιονδήποτε».

Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε