Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Μάριο Μόντι έρχεται και φέρνει νέα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Ο Μάριο Μόντι έρχεται και φέρνει νέα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την 4η κατά σειρά δέσμη μέτρων κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τους Μερκοζί.

Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασε το απόγευμα σήμερα το 7%, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό ρεκόρ, την στιγμή που το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη δεσμεύθηκαν να μην θίξουν την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη μίνι-σύνοδο στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο.

Ο Μάριο Μόντι διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο ότι “η Ιταλία θα μηδενίσει την σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ εντός του 2013 και το επόμενο έτος θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα”. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του “θα διαβάσει το μάθημά της”.

Ο Μόντι επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι η εξυγίανση “θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να πραγματοποιηθεί με τρόπο δηλαδή που να ευνοεί την ανάπτυξη”. Σύμφωνα με τα σχόλια της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ο Μάριο Μόντι πέτυχε τον ένα από τους στόχους του: να θεωρηθεί σημαντικός και βασικής σημασίας συνομιλητής τόσο από τον Γάλλο πρόεδρο όσο και από την Γερμανίδα καγκελάριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι “εντυπωσιάστηκε” από τα μέτρα τα οποία της εξέθεσε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει η Rai, ο Μόντι κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα δει τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την άλλη όμως σχολιαστές της ιταλικής τηλεόρασης υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Αμέσως μετά την επίσημη δήλωση της Μέρκελ ότι συνεχίζει να εναντιώνεται στην έκδοσή τους, η απόδοση των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, ξεπέρασε και πάλι το 7%.  Στις 16:32 ώρα Ελλάδας ανερχόταν σε 7,081% από 6,956% την Τετάρτη στο κλείσιμο. Το ιστορικό υψηλό του επιτοκίου μετά την δημιουργία της ευρωζώνης είχε διαμορφωθεί, την 11η Νοεμβρίου, σε 7,483%.

Ο Μόντι αναμένεται να παρουσιάσει τις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο “άμεσα” και πιο αναλυτικά στο κοινοβούλιο της Ρώμης.

Διαβάστε επίσης:  Ο “Σούπερ Μάριο” ετοιμάζει νέα μέτρα 15 δισ. ευρώ

Βαθαίνουν μόνοι τους την κρίση – Κι άλλο όχι στο ευρωομόλογο από τη Μέρκελ – Θα αφήσει τον Σαρκοζί να… αλλάξει την Συνθήκη της ΕΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε