Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Μέρντοκ παραδέχτηκε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κάμερον την εξαγορά του δικτύου BSkyB

Ο Μέρντοκ παραδέχτηκε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κάμερον την εξαγορά του δικτύου BSkyB

Ο Τζέιμς Μέρντοκ, ο γιος του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, παραδέχτηκε σήμερα ότι είχε συζητήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον για το θέμα της πλήρους εξαγοράς του τηλεοπτικού δορυφορικού δικτύου BSkyB.

Αυτή η “μικρή συζήτηση”, όπως την χαρακτήρισε, έγινε λίγο πριν από ένα δείπνο, στις 23 Δεκεμβρίου 2010, εξήγησε ο Μέρντοκ καταθέτοντας στην ανεξάρτητη επιτροπή η οποία ερευνά τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης. Η επιτροπή ζήτησε από τον υιό Μέρντοκ να πληροφορηθεί τις σχέσεις της οικογένειάς του με τους πολιτικούς.

Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο, για το αν είχε συζητήσει την υπόθεση του BSkyB με τον Τζέιμς Μέρντοκ σε εκείνο το δείπνο, ο Κάμερον είχε δηλώσει πέρσι ότι δεν είχε καμία “ανάρμοστη συζήτηση” μαζί του. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μέρντοκ λέγοντας ότι έγιναν στο πλαίσιο μιας “δημόσιας έρευνας” η οποία “πρέπει να συνεχιστεί”.

Ο όμιλος του Μέρντοκ, ο News Corp, που ήδη κατέχει το 39,1% του BSkyB, είχε προσφέρει το 2010 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει όλο το δορυφορικό “μπουκέτο”. Ωστόσο απέσυρε την προσφορά τον Ιούλιο του 2011, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην εφημερίδα News of the World, η οποία ανήκε επίσης στο News Corp.

Ο Τζέιμς Μέρντοκ παραδέχτηκε επίσης σήμερα ότι συναντήθηκε περίπου δώδεκα φορές με τον Κάμερον όταν ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2010, που τις κέρδισε το Συντηρητικό κόμμα. Αρνήθηκε όμως ότι η λαϊκή εφημερίδα The Sun, ιδιοκτησίας του News Corp, στήριξε τους Συντηρητικούς στις εκλογές αυτές με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο εξαγοράς του BSkyB.

Ο 39χρονος Μέρντοκ κατέθεσε στην επιτροπή Λέβεσον που συστάθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση πέρσι, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο της News of the World. Κλήθηκε να καταθέσει γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν διευθυντής της News International, θυγατρικής του News Corp που ελέγχει τις βρετανικές εφημερίδες της αυτοκρατορίας Μέρντοκ. Επίσης, μέχρι τις αρχές Απριλίου ήταν και διευθυντής του BSkyB.

Στην κατάθεσή του επανέλαβε ότι αγνοούσε την έκταση του σκανδάλου στη News of the World και πίστευε ότι οι υποκλοπές γίνονταν μόνο από έναν δημοσιογράφο.

Ο πατέρας του, ο Ρούπερτ Μέρντοκ, αναμένεται ότι θα καταθέσει αύριο στην ίδια επιτροπή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε