Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Μόντι μπαίνει στον “κύκλο” των Μερκοζί!

Ο Μόντι μπαίνει στον “κύκλο” των Μερκοζί!

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανοίγει τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων. Συναντήσεις με Σαρκοζί, Κάμερον, Μέρκελ    

   Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ετοιμάζεται να αρχίσει έναν κύκλο επαφών με τα συνδικάτα με στόχο να προχωρήσει άμεσα στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω απελευθέρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Όπως τονίζουν σήμερα σχολιαστές, στόχος του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού είναι να καταφέρει να φτάσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 23η Ιανουαρίου. Με την υιοθέτηση νέων μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς της ενέργειας, των ταχυδρομείων, των ταξί και των φαρμακείων αλλά και την αναθεώρηση των κανόνων σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, η κυβέρνηση της Ρώμης επιθυμεί να αντικαταστήσει τις διάφορες συλλογικές συμβάσεις με μια “γενική σύμβαση” που θα πρέπει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τους διάφορους τομείς.

    Συνεργάτες της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο λένε ότι το μοντέλο που θεωρείται καταλληλότερο από την νέα ιταλική κυβέρνηση προβλέπει επέκταση της μονιμότητας αλλά και διευκόλυνση των απολύσεων με παράλληλη αύξηση των αποζημιώσεων.

    Δεν λείπουν όμως τα εμπόδια: πρέπει να διαπιστωθεί, πρώτα απ’ όλα, κατά πόσον θα μπορέσουν να ληφθούν τόσο κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε έναν πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για ανάγκη εκτεταμένης διαπραγμάτευσης, ενώ η κυβέρνηση θα ήθελε να περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται, τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, ζήτησε σήμερα από τον Μάριο Μόντι να καλέσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι την κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ξεχωριστά. Η πρώτη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου ήταν όμως αρνητική.

    Ο Μάριο Μόντι ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο: την ερχόμενη Παρασκευή, 5η Ιανουαρίου, πρόκειται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ενώ την 18η τρέχοντος έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

    Στα μέσα Ιανουαρίου –αναφέρει ο ιταλικός τύπος– πρόκειται επίσης να οργανωθεί στην Ρώμη τριμερής συνάντηση τον Μόντι, Σαρκοζί και Μέρκελ. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα προβάλει εκ νέου τη θέση του περί των ευρωομολόγων και μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ώθησης στην ανάπτυξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε