Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Μπάιντεν κατάφερε ό,τι δεν έκανε ο Ομπάμα: νίκησε στο debate!

Ο Μπάιντεν κατάφερε ό,τι δεν έκανε ο Ομπάμα: νίκησε στο debate!

Το debate των δυο υποψήφιων αντιπροέδρων δεν είχε την… αίγλη εκείνου ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ αλλά είχε τη δική του βαρύτητα και νικητή, σύμφωνα με το 50% των ερωτηθέντων, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Τζο Μπάιντεν και Πολ Ράιαν διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Και ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δε δίστασε να είναι εξαιρετικά επιθετικός, θέλοντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος για τους Δημοκρατικούς, μετά την όχι καλή εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στην τηλεμαχία του Ντένβερ.

“Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, αυτά είναι ανοησίες”, είπε ο Μπάιντεν όταν ο Ράιαν κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι προβάλλει στον κόσμο μια εικόνα αδυναμίας των ΗΠΑ. Γέλασε σαρκαστικά σε μερικά σημεία, θέλοντας να «σπάσει» τον… τσαμπουκά του αντιπάλου του.

Βέβαια και ο (κατά 30 χρόνια νεότερος) Ράιαν, δεν… «ψάρωσε». Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αστειεύτηκε ότι ο Μπάιντεν, γνωστός για τις γκάφες του, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι “μερικές φορές οι λέξεις δεν βγαίνουν με τον σωστό τρόπο”.

Ήταν ένα debate γεμάτο πάθος (ό,τι δηλαδή έλειψε από τον Μπαράκ Ομπάμα). Οι δύο αντίπαλοι κάθισαν απέναντι ο ένας από τον άλλο σ’ ένα τραπέζι, αλλά αυτό δεν περιόρισε τις συγκρούσεις τους.

Ο Ράιαν είπε πως οι Αμερικανοί βλέπουν να “ξηλώνεται” η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον “μη προεδρικό” επειδή έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για τη Λιβύη αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε η αμερικανική διπλωματική αποστολή και το φόνο του πρεσβευτή.

“Κε Αντιπρόεδρε, ξέρω πως δέχεστε μεγάλη πίεση να ανακτήσετε το χαμένο έδαφος, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν δεν συνεχίσουμε να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο”, είπε ο Ράιαν σ’ ένα σημείο.

“Τότε μην χρησιμοποιείτε και τα τέσσερα λεπτά”, απάντησε ο Μπάιντεν. Αργότερα πρόσθεσε: “Δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζει αυτό ο τύπος”.

Ο Ράιαν υποσχέθηκε πως ο Ρόμνεϊ δεν θα αυξήσει τους φόρους και επανέλαβε ότι ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί κατά 20% για όλους, αλλά πρόσθεσε πως για να αντισταθμισθεί η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων, θα βάλει τέλος στα “φορολογικά παραθυράκια και τις μειώσεις για τους πιο εύπορους φορολογούμενους, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση”.

Το μέτρο αυτό είναι “μαθηματικά αδύνατο”, απάντησε ο Μπάιντεν. “Δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους των ανθρώπων που κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. Δεν το έχουν ανάγκη. Η μεσαία τάξη το έχει ανάγκη”, πρόσθεσε.

Ο Ράιαν είπε επίσης πως δεν είναι υπέρ των αμβλώσεων παρά μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, όταν έχει υπάρξει βιασμός, αιμομιξία ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.
“Πιστεύω ότι η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη, γι’ αυτό είμαι εναντίον της άμβλωσης”, δήλωσε ο Ράιαν, πιστός καθολικός, υιοθετώντας έτσι την επίσημη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Μιτ Ρόμνεϊ.

“Καταλαβαίνω ότι είναι ένα δύσκολο θέμα και σέβομαι τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί μου στο σημείο αυτό. Όμως η πολιτική μιας κυβέρνησης Ρόμνεϊ θα είναι να απαγορεύσει την άμβλωση εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης θρησκευόμενος καθολικός, ειρωνεύθηκε την αλλαγή θέσης του Ράιαν, για τον οποίο είπε πως είχε ως τώρα μια πολύ πιο αυστηρή θέση.
“Υποθέτω ότι τώρα αποδέχεται τη θέση του κυβερνήτη Ρόμνεϊ. Στο παρελθόν έκανε διάκριση ανάμεσα σ’ ένα βιασμό και σ’ ένα καταναγκαστικό βιασμό και υποστήριζε πως σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας θα ήταν έγκλημα να καταφύγει κανείς στην άμβλωση. Διαφωνώ θεμελιωδώς μαζί σας φίλε μου”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το CBS, το 50% των Αμερικανών έκρινε ότι νικητής του debate ήταν ο Τζο Μπάιντεν, το 31% πως επικράτησε ο Πολ Ράιαν, ενώ για το 19% η τηλεμαχία ήταν… ισόπαλη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε υπερήφανος για τον αντιπρόεδρό του. «Ήταν εξαιρετικός» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κορίτσια τον έχουν εύκολο τον βιασμό – Νέα δήλωση – πρόκληση από Αμερικανό υποψήφιο

Αλλάζει το κλίμα; Προβάδισμα σε Ρόμνεϊ δίνει νέα δημοσκόπηση!

Ομπάμα: Έκανα γκάφες! Αλλά ποιος το θυμάται;

Ο Μιτ Ρόμνεϊ παραδέχτηκε τη… γκάφα του

Ρεκόρ 20ετίας για Ομπάμα-Ρόμνεϊ – Πάνω από 67 εκατ. είδαν το debate

«Γκρινιάρης» ο Ομπάμα, «μαχητικός» ο Ρόμνεϊ – Ο απολογισμός του debate

Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στο αμερικανικό ντιμπέιτ – ΦΩΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε