Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Μπαρόσο καλεί τους Ευρωπαίους να επιδείξουν πυγμή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν «ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος» για να ανταπεξέλθουν σε τούτη την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ΕΕ.

«Η στιγμή δεν προσφέρεται για δισταγμούς. Χρειάζεται ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος. Η αναβίωση των εθνικών εγωϊσμών και των μονομερών λύσεων αποτελούν πειρασμούς που δεν επιλύνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα», τόνισε ο Μπαρόζο. Είναι σημαντικό τα κράτη της Ευρώπης «να βλέπουν την ΕΕ ως κοινό τους σχέδιο και να επενδύσουν στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης», τόνισε ο ίδιος με αφορμή την 25η επέτειο της συνθήκης ένταξης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην ΕΟΚ.

Στην τελετή στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στη Λισσαβώνα, όπου είχε υπογραφεί και η ομώνυμη Συνθήκη στις 13 Δεκεμβρίου 2007, παρόντες ήταν ο νυν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, ο Πορτογάλος πρόεδρος, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Από την πλευρά του ο Σόκρατες ζήτησε «ακόμη μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση» και μία «ευρωπαϊκή απάντηση βασισμένη στην αλληλεγγύη και στη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών λαών».

Ο Μπούζεκ διαβεβάιωσε πως η ΕΕ θα συμπαρασταθεί «στα κράτη μέλη στις αποφάσεις που οφείλουν να λάβουν», ενώ ο Θαπατέρο υπενθύμισε τη σημασία της συνεργασίας Πορτογαλίας-Ισπανίας στους κόλπους της Ένωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε