Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο… Τσίπρας της Ιταλίας

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο… Τσίπρας της Ιταλίας

Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ εκείνο του Μπερλουσκόνι καταβαραθρώνεται

Κάτι από… ελληνικές εκλογές θυμίζει η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στην Ιταλία. Το κόμμα του γνωστού τηλεοπτικού κωμικού Μπέπε Γκρίλο Κίνημα Πέντε Αστέρια έχει μετατραπεί στο δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ιταλία έπειτα από την απρόσμενη επικράτησή του επί των παραδοσιακών κομμάτων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, προκύπτει από δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση σήμερα.

Από την πλευρά του, στην τρίτη θέση καταβυθίστηκε το Κόμμα της Ελευθερίας (PdL) που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πολλοί πλέον το παρομοιάζουν σαν το…ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι οδηγήθηκε σε παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο καθώς το χρέος της χώρας είχε φθάσει στα ουράνια, ενώ βοούσε ο κόσμος για την προσωπική του εμπλοκή σε πλήθος σκάνδαλα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρια θα συγκέντρωνε ποσοστό 18,5%, έναντι 17,2% του PdL εάν οι εθνικές εκλογές πραγματοποιούνταν αυτήν την εβδομάδα, προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση.

Στην πρώτη θέση έρχεται στην ίδια περίπτωση το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), το οποίο συγκεντρώνει το 26,7% της λαϊκής αποδοχής, αποφαίνεται η δημοσκόπηση.

Η έρευνα της εταιρείας Ipsos δείχνει πως το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο μετατρέπεται σε μία υπολογίσιμη δύναμη για τις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου έτους και καταδεινύει μία σημαντική μεταστροφή του πολιτικού σκηνικού καθώς η εικόνα του Μπερλουσκόνι πλέον έχει δύσει ανεπιστρεπτί.

Επίσης, η άνοδος των ποσοστών του καταγράφει την βαθιά απαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία ναι μεν μονοπώλησαν την διακυβέρνηση της χώρας την περασμένη δεκαετία, αλλά δεν κατόρθωσαν να πραγματώσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αντίθετα ενεπλάκησαν σε ακατανόμαστα σκάνδαλα.

Ο πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση Λέγκα του Βορρά, η οποία απώλεσε όλες τις πρόσφατες εκλογικές μάχες, είδε το ποσοστό της να κατρακυλά στο 4,6% στη σημερινή δημοσκόπηση—σχεδόν στο μισό της δύναμής της, προτού ο ηγέτης της Ουμπέρτο Μπόσι κηλιδωθεί με τη σειρά του από το μέγα σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του κόμματος.

Ο κατσαρομάλλης Μπέπε Γκρίλο, με το μη συμβατικό λεξιλόγιό του και την ασύνηθη για το πολιτικό βήμα σκηνική του παρουσία, έχει αποδυθεί σε βιτριολικές επιθέσεις κατά των παραδοσιακών κομμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «ζόμπι».

Το Κίνημά του κέρδισε τέσσερις δημαρχίες, ενώ έχει αναδείξει αρκετούς νέους ως πολιτικά του στελέχη, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτω των 32. Μάλιστα ένας από αυτούς, ο Φεντερίκο Πιτσαρότι ξόδευσε μόλις 6.000 ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία, καταφέρνοντας όμως να εκλεγεί δήμαρχος της Πάρμα, μίας πλούσιας πόλης με 190.000 κατοίκους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε