Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι… ανακαλύπτει το Facebook

Ο Μπερλουσκόνι… ανακαλύπτει το Facebook

Μέσω Facebook αποφάσισε να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο 24ωρα μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής.

Με ηχητικό του μήνυμα στη σελίδα της εφημερίδας «Il Giornale», που φιλοξενείται στον «κοινωνικό ιστό» Facebook, ο Σ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «τώρα ξεκινά μια μεγάλη περίοδος εκλογικής ανακωχής και κατά συνέπειαν θα μπορέσει να αρχίσει η εποψή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης, των κρατικών θεσμών, του φορολογικού συτήματος» και πρόσθεσε πως «σε τόσο σημαντικά θέματα πρέπει να εισακουσθεί και η γνώμη των πολιτών και αυτό θα γίνει χάρη στο διαδίκτυο και στο Facebook». 

Σε ό,τι αφορά το βάθος χρόνου, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσες αυτές, οι παρατηρητές σχολιάζουν ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο κεφάλαιο». Η μεταρρύθμιση των κρατικών θεσμών προβλέπει -σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του Σ. Μπερλουσκόνι- την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέση στην οποία θα ήθελε να μεταπηδήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως προωθήσει την υιοθέτηση ενός προεδρικού, η ήμιπροεδρικού συστήματος, «α λα γαλλικά». Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές, που προβλέπουν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στοχεύει στον οριστικό διαχωρισμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας δικαστών και εισαγγελέων. Θέμα επίσης φλέγον, δεδομένου ότι οι δικαστικοί, στην πλειονότητά τους, αντιτίθενται στο συγκεκριμένο σχέδιο και ο πρωθυπουργός εμμένει στην εκτίμησή του ότι «είναι πολιτικοποιημένοι και χαρακτηρίζονται από εμπάθεια κατά του προσώπου του». 

Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρώμης έχει αναφερθεί επανειλημμένως στη δυνατότητα υιοθέτησης δύο μόλις φορολογικών κλιμάκων: Εκείνης του 23% και της άλλης του 33%, με το σκεπτικό ότι χάρη σ΄αυτήν την απλούστευση θα μειωθεί και η φοροδιαφυγή. Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, Τζούλιο Τρεμόντι, παραμένει αμετακίνητος στη θέση ότι «προέχουν οι υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την εξυγίανση της οικονομίας». 

O Ιταλός πρωθυπουργός, ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την επικράτησή του στις περιφερειακές εκλογές -χάρη και στην εντυπωσιακή άνοδο της Λέγκα του Βορρά- «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια» θα καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το φιλόδοξο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. 

Όσο για την κεντροαριστερή πολιτική συμμαχία, 49 γερουσιαστές (σε σύνολο 114) απευθύνουν έκκληση προς τον γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, για «ουσιαστική αλλαγή στην πορεία πλέυσης». Σε ανοικτή επίστολή τους, ζητούν από τον Π. Μπερσάνι να τους δεχθεί άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια άμεση αντίδραση για να καταφέρουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα, να ξεπεράσουμε τα ως τώρα στενά μας όρια με μια πραγματική κατάθεση ψυχής». 

Ο Π. Μπερσάνι, την επομένη των εκλογών, είχε υποστηρίξει ότι «απ΄τη στιγμή που η κεντροαριστερά κέρδισε επτά περιφέρειες σε σύνολο δεκατριών, δεν μπορούμε να μιλάμε για ήττα». Αντίθετα, πολλά στελέχη του κόμματος, σχολιαστές, αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο Βάλτερ Βελτρόνι, υπογράμμισαν ότι «έστω και αν δεν επείγει ένα άμεσο πολιτικό ξεκαθάρισμα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, στην ουσία, χάσαμε τις εκλογές». 

Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού κόμματος, «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, σύμμαχος των Δημοκρατικών εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμηση ότι «πρέπει να επιλεγεί σύντομα ένας νέος υποψήφιος όλων των προοδευτικών, μια ισχυρή προσωπικότητα, που να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2013». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε