Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να…. παραιτηθεί!

REUTERS
Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας, Τζιανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, για να συζητήσουν για τη λύση που πρέπει να δοθεί στην “άτυπη κυβερνητική κρίση” που αντιμετωπίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με την παραίτηση, χθες, των τεσσάρων μελών της κυβέρνησης, που ανήκουν στο νεοσύστατο κόμμα του Φίνι “Μέλλον και Ελευθερία”, έγινε σαφές ότι ο “Καβαλιέρε” έχασε -αν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις- και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
 
Τα μέλη του κόμματος “Μέλλον και Ελευθερία”, επανέλαβαν ότι θα υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, αλλά, στη συνέχεια, θα ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από το κυβερνητικό σχήμα του “μίστερ τιβί”.
 
Στη σημερινή τους συνάντηση, οι Ναπολιτάνο, Φίνι και Σκιφάνι, θα πρέπει να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση, είναι φρονιμότερο να παρουσιαστεί πρώτα ενώπιον της βουλής, ή της γερουσίας. Στην πρώτη, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, φιλοδοξεί να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη, και να επιφέρει καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί. Στη γερουσία, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία και ελπίζει, με τον τρόπο αυτό, να επηρεάσει, ψυχολογικά, κάποιους κεντρώους βουλευτές που αισθάνονται άβολα να συμπορευθούν με τις προοδευτικές, κεντροαριστερές δυνάμεις.
 
Κατά την ολοκλήρωση, χθες βράδυ, της συνάντησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον ηγέτη της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, προέκυψε με σαφήνεια, ότι ο “Καβαλιέρε” δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω: αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ζητήσει από τον Ναπολιτάνο την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με την πεποίθηση ότι θα μπορούσε και πάλι να τις κερδίσει, χάρη και στον εκλογικό νόμο, που ευνοεί το πρώτο κόμμα. Η αντιπολίτευση, από τη μεριά της, επιμένει στην ανάγκη σύστασης μιας νέας κυβέρνησης, με διαφορετικό από τον Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό, με κύριο στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθεί σύντομα να διαλέξει ανάμεσα στις δύο εναλλακτικές: προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη, ή νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα άφηνε όμως εκτός κυβερνητικού μεγάρου, τη Λέγκα και τον μπερλουσκονικό “Λαό της Ελευθερίας”, τους δύο νικητές των βουλευτικών εκλογών του 2008.
 
Οι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι “σε περίπτωση που ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης, πρόκειται να ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, έτοιμο να κατηγορήσει τον πρόεδρο της βουλής και πρώην σύμμαχό του, για προδοσία”.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε