Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι φεύγει – ο Μόντι έρχεται..! – Video

Ο Μπερλουσκόνι φεύγει – ο Μόντι έρχεται..! – Video

Αντίστροφη μέτρηση για τον “Καβαλιέρε” στο τιμόνι της Ιταλίας καθώς η Βουλή αποφασίζει επί των μέτρων που απαιτεί η ΕΕ και ενώ ο πρώην Επίτροπος Μόντι ετοιμάζεται να αναλάβει.

Εντός της ημέρας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο και να υποβάλλει την παραίτησή του. Αυτό υποσχέθηκε στον προέδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πριν από λίγες ημέρες όταν η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν έχει την πλειοψηφία.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτό που δεν έχει, ακόμη, αποσαφηνισθεί, είναι αν ο καθηγητής Μάριο Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε και σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορέσει, πράγματι, να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Τα εμπόδια, τις τελευταίες ώρες, έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Πολλοί συνεργάτες και βουλευτές του “Καβαλιέρε” δεν δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μόντι. Η Λέγκα του Βορρά, επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όσο για τον μπερλουσκονικό, αμιγώς, χώρο, και την πολιτική δύναμη “Λαός της Ελευθερίας”, η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, σήμερα, πάντα, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος.

Όπως τονίζουν πολλοί παρατηρητές, η παραίτηση του Μπερλουσκόνι με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του εμπειρίας, προκαλεί υπόγειες συγκρούσεις, εντάσεις και μεγάλες αβεβαιότητες στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, η οποία, μέχρι πρότινος, ακολουθούσε όλες τις υποδείξεις του “μεγιστάνα-πρωθυπουργού”.

Όλη η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, με επίσημες δηλώσεις της, στηρίζει, στο μεταξύ, την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι. Το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαρτάται, κατά συνέπεια, από τη στάση της κεντροδεξιάς. Αν ο Ιταλός πρώην ευρωπαίος επίτροπος δεν εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, η μόνη, έτερη, λύση, την οποία έχει υποδείξει, επίσημα, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι εναλλακτικές υποψηφιότητες που προβάλλονται από μέρος της κεντροδεξιάς, (εκείνες του γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο και του πρώην πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι) δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την κεντροαριστερά και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο. Μένει να διαπιστωθεί αν θα καμφθούν οι αντιστάσεις αρκετών υπουργών του πάμπλουτου πρωθυπουργού.

Ενδεικτική, του όλου κλίματος, θεωρείται η δήλωση του υπουργού άμυνας, πρώην μέλους του ακροδεξιού κόμματος “Κοινωνικό Κίνημα” , Ινιάτσιο Λα Ρούσσα: “Με τον Μόντι, κινδυνεύει να γίνεται αυτό που συμβαίνει και στο Βατικανό: πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα κονκλάβια, ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι νέοι πάπες, και, όταν όλα τελειώνουν και εξέρχονται από την Καπέλλα Σιξτίνα, παραμένουν καρδινάλιοι”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε