Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Μπερλουσκόνι παραδίδει τα ηνία – Τη Δεύτερα αναλαμβάνει ο Μόντι;

ΦΩΤΟ REUTERS

Κάθε ώρα που περνάει, η Ιταλία πλησιάζει όλο και περισσότερο στη νέα κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο εκλεκτός του ο Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο και κυρίως την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από… απαίτηση του Ναπολιτάνο, έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί μόλις περάσουν τα νέα μέτρα που απαιτούνται από την Ευρώπη.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται θα αντιμετωπίσει την… κρίση των αγορών και μετά του πολιτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι -που δεν τάσσεται, πλέον, υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών-, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από τον κεντρώο Τρίτο Πόλο.

Την αντίθεσή τους εξακολουθούν να «φωνάζουν» η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο του κόμματος Ιταλία των Αξιών και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι πολιτικοί αλλά τεχνοκράτες, με μόνη εξαίρεση, πιθανώς, το υπουργείο Εξωτερικών –ενδέχεται να το αναλάβει ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο– και την συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στενού συνεργάτη και “άλτερ έγκο” του Μπερλουσκόνι και σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Ο Μάριο Μόντι, πρώην κοινοτικός επίτροπος, θεωρείται στενός φίλος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ενώ πολλοί σχολιαστές δεν παραλείπουν να τονίζουν τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρήκαν τον πρωθυπουργό – Τον στηρίζει ο Μπερλουσκόνι, όχι ο Μπόσι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε