Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Μπερνάρ Καζνέβ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η ανακοίνωση του Μανουέλ Βαλς πως θα διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές της Άνοιξης στη Γαλλία φέρνει αλλαγές στην κυβέρνηση Ολάντ. Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Βαλς παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού και τη θέση του παίρνει ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Εντός της ημέρας ο Βαλς θα υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του και ήδη το γραφείο του πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του. Ο 53χρονος Καζνέβ έγινε υπουργός Εσωτερικών το 2014. Από σήμερα… προβιβάζεται σε πρωθυπουργό.

“Διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα και εμπειρία στις κυβερνητικές υποθέσεις”, δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ, σχολιάζοντας τον διορισμό του Καζνέβ.

Η απόφαση του Βαλς να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών θεωρήθηκε από τους ανθρώπους του Ολάντ, προδοσία. Δεν είναι βέβαια αυτός ο λόγος που τίθεται εκτός κυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τέσσερις μέρες αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε γνωστή την απόφασή του να μη διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

«Ναι, είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», είπε ο Βαλς σε μια ομιλία του στο Εβρί, το πολιτικό του προπύργιο νότια του Παρισιού, το απόγευμα της Δευτέρας (05.12.2016). Οι εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών θα γίνουν τον Ιανουάριο και οι προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο (πρώτος γύρος) και τον Μάιο.

Ήδη υποψήφιοι είναι ο Φρανσουά Φιγιόν από πλευράς των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά), ο Ζαν Λυκ Μελανσόν (αριστερά) και η Μαρίν Λε Πεν με το Εθνικό Μέτωπο. Η υποψήφια των ακροδεξιών και ο Φιγιόν θεωρούνται τα δυο μεγάλα φαβορί για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε