Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Μπερτολούτσι απαντά μετά την κατακραυγή για τη σκηνή βιασμού στο “Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι”

Ο Μπερτολούτσι απαντά μετά την κατακραυγή για τη σκηνή βιασμού στο “Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι”

Ώρες μετά τον σάλο που ξέσπασε στο διαδίκτυο για τις αποκαλύψεις του διάσημου σκηνοθέτη σε συνέντευξή του το 2013, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι απαντά για την αμφιλεγόμενη σκηνή βιασμού στην ταινία “Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι”.

Στη διαβόητη πλέον συνέντευξη του 2013 ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είχε παραδεχτεί ότι ήταν ιδέα του Μάρλον Μπράντο και του ίδιου να χρησιμοποιήσουν βούτυρο ως λιπαντικό για τις σκηνές βιασμού εκείνης της μέρας. Επέλεξε όμως να μην ενημερώσουν τη 19χρονη τότε πρωταγωνίστρια Μαρία Σνάιντερ πριν από τη λήψη.

Η συνέντευξη που βγήκε ξανά στο προσκήνιο πυροδότησε εξοργισμένες αντιδράσεις, με ηθοποιούς όπως η Jessica Chastain να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός πως η σκηνή γυρίστηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Μαρίας Σνάιντερ. “Αισθάνομαι άρρωστη”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι εξέδωσε ανακοίνωση στα ιταλικά, επεξηγώντας τα σχόλιά του στην επίμαχη συνέντευξη. “Θα ήθελα, για τελευταία φορά, να ξεκαθαρίσω μια γελοία παρεξήγηση που συνεχίζει να παράγει δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για “Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι”. Αρκετά χρόνια πριν, στο Cinemathèque Francaise, κάποιος με ρώτησε λεπτομέρειες για την επίμαχη σκηνή με το βούτυρο. Διευκρίνισα, αλλά ίσως δεν ήμουν σαφής, πως αποφάσισα με τον Μάρλον Μπράντο να μην ενημερώσουμε τη Μαρία ότι θα χρησιμοποιούσαμε βούτυρο. Θέλαμε την αυθόρμητη αντίδρασή της σε αυτή την ακατάλληλη χρήση του βουτύρου. Εκεί έγκειται η παρεξήγηση. Κάποιοι πίστευαν και πιστεύουν πως η Μαρία δεν ενημερώθηκε για τη βία πάνω της. Αυτό είναι λάθος! Η Μαρία ήξερε τα πάντα επειδή είχε διαβάσει το σενάριο όπου περιγράφονταν όλα. Η μόνη καινοτομία ήταν η ιδέα του βουτύρου. Και αυτό, όπως έμαθα πολλά χρόνια αργότερα, προσέβαλε τη Μαρία. Όχι η βία στην οποία υποβλήθηκε στις σκηνές και ήταν γραμμένες στο σενάριο”.

Πριν από τον θάνατό της, το 2011, η Μαρία Σνάιντερ είχε δηλώσει στην Daily Mail αναφερόμενη στη διαβόητη σκηνή πως ένιωσε ταπεινωμένη. “Για να είμαι ειλικρινής αισθάνθηκα λίγο βιασμένη από τον Μάρλον Μπράντο και τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Μετά τη σκηνή ο Μάρλον Μπράντο δεν με παρηγόρησε ούτε μου ζήτησε συγγνώμη. Ευτυχώς ήταν μόνο μια λήψη”. Όταν πέθανε, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι είχε δηλώσει πως ο θάνατός της ήρθε πολύ νωρίς. “Πριν προλάβω να την αγκαλιάσω και πάλι τρυφερά, να της πως ότι ένιωθα κοντά της όπως την πρώτη μέρα και να της ζητήσω τουλάχιστον μια φορά συγγνώμη”.

Πηγή: People

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε