Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Νίγηρας δεν εκδίδει τον γιο του Καντάφι

Ο Νίγηρας δεν εκδίδει τον γιο του Καντάφι

Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι οι νέες αρχές στη Λιβύη είναι ευπρόσδεκτες να ανακρίνουν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι, ο οποίος έχει προσφύγει στη χώρα της Δυτικής Αφρικής,

προσθέτοντας όμως πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να εκδοθεί στη Λιβύη σύντομα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νίγηρα, Μάρου Αμάντου, που είναι παράλληλα κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο Σαάντι θα μπορούσε να ανακριθεί βάσει μιας προϋπάρχουσας συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Τρίπολη και στη Νιαμέι.

«Εάν πρόκειται για την ανάκριση του Σαάντι (Καντάφι), το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που έχουμε αναγνωρίσει, μπορεί να έλθει ελεύθερα στο Νίγηρα βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας», δήλωσε ο Αμάντου.

«Όμως επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το στάδιο. . . δεν υπάρχει πιθανότητα να εκδώσουμε τον Σαάντι, διότι τελικά πρέπει να εφαρμόζονται οι διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.

Το πού ακριβώς βρίσκεται ο Σαάντι στη Νιαμέι δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η Interpol εξέδωσε την Πέμπτη ένα σήμα καλώντας να συλληφθεί και ο Σαάντι, γιος του ανατραπέντα πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, γεγονός που ενέτεινε την πίεση στις αρχές του Νίγηρα να τον θέσουν υπό κράτηση. Ο Σαάντι Καντάφι κατέφυγε στη χώρα αυτή πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Ιντερπόλ ανέφερε ότι ο Σαάντι Καντάφι κατηγορείται ότι ηγήθηκε μονάδων του στρατού που είναι υπεύθυνες για την καταστολή διαδηλώσεων στη Λιβύη και διασπάθιση δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση του Νίγηρα επιμένει ότι δεν θέλει να εκδώσει το Σαάντι Καντάφι σε μια χώρα όπου δεν θα τύχει δίκαιης δίκης και κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Πάντως, το ισχύον διεθνές δίκαιο θα επέτρεπε την έκδοση του Σαάντι σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο ή σε κάποια δημοκρατική χώρα, είπε ο Αμάντου.

Ο Νίγηρας είχε ωφεληθεί στο παρελθόν από την ‘γενναιοδωρία’ του Καντάφι σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία ως τον τουρισμό, αλλά οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονταν επίσης από δυσπιστία. Η Νιαμέι υποπτευόταν ότι ο συνταγματάρχης υποκινούσε τις ταραχές στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε