Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Νικολά κυνηγά τους Ρομά και απειλεί τους… Ρουμάνους

Αμετανόητος ο Νικολά Σαρκοζί. Σκληραίνει περισσότερο τη στάση του απέναντι στους Ρομά και απειλεί τους Ρουμάνους…
Αμετανόητος ο Νικολά Σαρκοζί σκληραίνει περισσότερο τη στάση του απέναντι στους Ρομά και απειλεί να μπλοκάρει την είσοδο της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, αν το Βουκουρέστι δεν καταβάλλει προσπάθεια να συγκρατήσει το κύμα εξόδου των Αθιγγάνων προς τη Γαλλία.
 
Σε συνομιλίες που είχε με ρουμάνους αξιωματούχους στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος τούς ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία πιέζει ώστε τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο από την ΕΕ στο Βουκουρέστι να χρησιμοποιηθούν για να παραμείνουν οι Ρομά στη Ρουμανία.
 
Δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική της διάλυσης των παράνομων καταυλισμών των Τσιγγάνων, παρά τις εκτεταμένες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις. Οι επικριτές του καταγγέλλουν απόπειρα προσέλκυσης της ψήφου των συντηρητικών και ακροδεξιών ψηφοφόρων και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καυτά προβλήματα της ανεργίας και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια.
 
Η σύνδεση της παρουσίας των Ρομά στη Γαλλία με την εγκληματικότητα και η απόφαση για διάλυση καταυλισμών και μαζικές απελάσεις προς Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν προκαλέσει την οργή της γαλλικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ απλώς εφαρμοζόταν ο νόμος όταν οι Αρχές της χώρας απέλαυναν τσιγγάνους Ρομά και διέλυαν περισσότερους από 100 παράνομους καταυλισμούς τους.
 
Την ίδια ώρα ο γάλλος πρόεδρος πιέζεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα συνδικάτα απειλούν με κινητοποιήσεις για τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
 
Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω διογκούμενου κύματος αμφισβήτησης της ηγεσίας του Νικολά Σαρκοζί και δημοσκοπήσεων που προϊδεάζουν για συντριβή από τους Σοσιαλιστές στις εκλογές του 2012.
 
Σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Νouvel Οbservateur» δείχνει ότι ο Σαρκοζί θα συντριβό- ταν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (59% έναντι 41%), ενώ θα τον νικούσε και η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί (53%47%).
 
Ο Νικολά Σαρκοζί δεν θα κέρδιζε παρά μόνο την αντίπαλό του στις εκλογές του 2007, τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με 51% έναντι 49%, ενώ θα ισοψηφούσε με τον πρώην ηγέτη των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ.
 
Ακόμη και η πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι σπεύδει, μαζί με άλλα εξέχοντα μέλη της διεθνούς κοινότητας, στη σωτηρία της Ιρανής Σακίνεχ Μοχαμάντι Αστιάνι, η οποία έχει καταδικασθεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Σε επιστολή της κυρίας Μπρούνι που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του φιλοσόφου Μπερτράν Ανρί Λεβί «Ο κανόνας του παιχνιδιού» αναφέρεται: «Να γνωρίζετε πως ο σύζυγός μου θα υποστηρίξει ακάματα την υπόθεσή σας και πως η Γαλλία ουδέποτε θα σας εγκαταλείψει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε