Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Νοριέγκα επέστρεψε στον… τόπο του εγκλήματος

Καθισμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, ο 77χρονος σήμερα, πρώην δικτάτορας του Παναμά επέστρεψε στη χώρα του για να εκτίσει ακόμη 60 χρόνια κάθειρξης.

Έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών κατά το διάστημα που έμεινε στην εξουσία. Πέρασε 20 χρόνια στις αμερικανικές και γαλλικές φυλακές (για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος), πριν το Παρίσι αποφασίσει να τον εκδώσει στον Παναμά, για να περάσει ένα μέρος της ποινής του και στη χώρα του.

Τα ξημερώματα, ο Μανουέλ Νοριέγκα έφτασε στον Παναμά. Το αεροσκάφος της εταιρίας Iberia, που τον μεταφέρθηκε από το Παρίσι μέσω Μαδρίτης προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Παναμά στις 18:10 τοπική ώρα (01:10 ώρα Ελλάδας).

Αν και αρχικά υπήρξε πράκτορας και προστατευόμενος της CIA, οι σχέσεις του Νοριέγκα με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν στην πορεία των ετών, λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών, και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα για πραξικόπημα εναντίον του, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στη χώρα και τον ανέτρεψαν την 20ή Δεκεμβρίου 1989.

Η επιστροφή του εξασθενημένου Νοριέγκα, ο οποίος συνήθιζε άλλοτε να κραδαίνει μια ματσέτα στις ομιλίες του, δεν αναμένεται να έχει πάντως κάποια σοβαρή επίπτωση στο πολιτικό σκηνικό του Παναμά.

Ένα ερώτημα είναι εάν θα ρίξει φως σε υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες, περιλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών και εξαφανίσεων την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1968 ως το 1989.

Ο Νοριέγκα έχει καταδικαστεί ερήμην για τρεις υποθέσεις δολοφονιών με 11 θύματα, περιλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός γιατρού, του Ούγο Σπανταφόρα, που είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις σχέσεις του με λαθρέμπορους ναρκωτικών (1985), καθώς και των εκτελέσεων 9 αξιωματικών που είχε αποπειραθεί να προβούν σε πραξικόπημα (1989).

Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για την δολοφονία ενός συνδικαλιστή, του Ελιόντορο Πορτουγκάλ, το 1970.

“Ελπίζουμε να μιλήσει και να πει πού βρίσκονται οι υπόλοιποι εξαφανισθέντες, τι συνέβη σε εκείνους που δολοφονήθηκαν”, δήλωσε η Πατρία Πορτουγκάλ, η οποία αξιώνει δικαιοσύνη για την δολοφονία του πατέρα της εδώ και δεκαετίες. “Ελπίζουμε (. . .) να ζητήσει συγχώρεση από το έθνος για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε”.

Τυπικά ο Νοριέγκα θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τύχει “ευνοϊκής μεταχείρισης”.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε