Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο ΟΗΕ ερευνά την επιδρομή στο «Στόλο της Ελευθερίας»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει το μακελειό της 31ης Μαϊου με το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών μετά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο διεθνή στολίσκο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η επιτροπή θα αποτελείται από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, ενώ θα περιλαμβάνει έναν τούρκο και έναν ισραηλινό εκπρόσωπο.

Θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 10 Αυγούστου και θα υποβάλλει μία πρώτη έκθεση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, το Ισραήλ αποφάσισε να συνεργαστεί με την επιτροπή του ΟΗΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz. Επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν “να επιτρέψουν στην επιτροπή να έχει πρόσβαση στο υλικό που έχει συλλεχθεί” από δύο ισραηλινές επιτροπές που διεξάγουν διαφορετικές έρευνες για την επίθεση της 31ης Μαΐου.

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Άγκυρα. “Αυτή η διεξαγωγή έρευνας του ΟΗΕ υπήρξε μία πολύ σπουδαία απόφαση για την Τουρκία”, ανέφερε κυβερνητική πηγή. “Αποτελεί η έρευνα ένα βήμα προς την αποκατάσταση της αδικίας, που η Τουρκία υπέστη”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε