Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ολάντ ετοιμάζεται για τα…Ηλύσια!

Ο Ολάντ ετοιμάζεται για τα…Ηλύσια!

Το πρωί της Τρίτης θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Γάλλου προέδρου ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει επισήμως ένα γύρο επαφών με πολιτικούς ηγέτες, αρχής γενομένης από την καγκελάριο Μέρκελ.

Σε μια χαμηλών τόνων τελετή, ο Φρανσουά Ολάντ θα πάρει την σκυτάλη για τα Ηλύσια, από τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Τρίτη, στις 15 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η Figaro, τα παιδιά του Ολάντ, καρπός της μακρόχρονης συμβίωσής του με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν θα παραστούν στην τελετή.

Ανήμερα της ορκωμοσίας του, ο νέος πρόεδρος θα φτιάξει βαλίτσες και θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Το πρόγραμμα του ταξιδιού προβλέπει γεύμα εργασίας και συνέντευξη τύπου.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επέμεινε σήμερα, παραμονή της επίσκεψης, στην αντίληψη που έχει η Άγκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί τον καρπό των μεταρρυθμίσεων κυρίως της αγοράς εργασίας.
Η ανάπτυξη είναι «ο καρπός μιας έξυπνης πολιτικής μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «χαλάρωση της γραφειοκρατίας» και «κυρίως τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας».

«Η ανάπτυξη μπορεί επίσης να υποστηριχθεί από τη συνειδητή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων», πρόσθεσε, «με πιο έξυπνο τρόπο, όπως δεν συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Αυτή ήταν πάντα η πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης και με βάση αυτή τη θέση μπαίνουμε στις ευρωπαϊκές συνομιλίες», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Βέλγιο: «Στο επίκεντρο η ανάπτυξη με τον Ολάντ»

Η άνοδος στην εξουσία στη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ «προκαλεί μια επιτάχυνση της συζήτησης για την ανάκαμψη», δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Οι νοοτροπίες εξελίσσονται και η ευρωζώνη πρέπει να τα καταφέρει συνδυάζοντας λιτότητα και ανάκαμψη. Αν δεν υπάρχει λιτότητα, οι αγορές πανικοβάλλονται και μας οδηγούν στην καταστροφή. Όμως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ελπίδα. Η έλευση του Φρανσουά Ολάντ προκαλεί μια επιτάχυνση της συζήτησης για την ανάπτυξη», δήλωσε ο βέλγος σοσιαλιστής πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την εκλογή ενός “φίλου 20 ετών”.

«Οι συντηρητικοί κάνουν έναν ιδεολογικό αποκλεισμό: η αγορά, χωρίς περιορισμούς, θεωρείται πως είναι η λύση για όλα. Στην πραγματικότητα, λίγοι σοβαροί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν πως η αγορά θα μπορουσε να αυτορυθμιστεί με κάποιο θαυματουργό τρόπο. Η δημόσια αρχή είναι αυτή που πρέπει να εξασφαλίζει την ισορροπία. Συνεπώς ναι στη μεταρρύθμιση, όμως για να κάνουμε τι; Για να πλουτίσουν οι τράπεζες και οι μάνατζερ; Ή για να ευνοηθεί η δραστηριότητα και η απασχόληση;», ρώτησε.

Ο Έλιο ντι Ρούπο ζήτησε επίσης να “συμπληρωθεί” το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, «για να του προσθέσουμε ένα πρωτόκολλο εφοδιασμένο με υποχρεωτικούς μηχανισμούς».
«Θα εργαστώ με όλους τους συναδέλφους μου για να βρούμε συμβιβασμούς. Οι πληθυσμοί περιμένουν λύσεις και το ευρωπαϊκό πνεύμα βρίσκεται πλέον σε κρίση, πράγμα που ευνοεί τους εξτρεμισμούς και την αναδίπλωση», υπογράμμισε ο Έλιο ντι Ρούπο, υπενθυμίζοντας πως από το 2011, «οκτώ κυβερνήσεις ή συνασπισμοί έπεσαν, μέσα στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα της κρίσης».

«Αυτό θέτει το ερώτημα της σύγκρουσης ανάμεσα στη δημοκρατική αντιπροσώπευση και τη λογική των αγορών. Επείγει να το θέσουμε στον εαυτό μας όταν βλέπουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα να εμφανίζεται στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούν να προκαλέσουν μερικές μορφές απελπισίας πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση», δηλώνει ο βέλγος πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

TIME: Θα τα βρουν ο σοσιαλιστής Γάλλος και η Γερμανίδα βασίλισσα της λιτότητας;

Ολάντ: Το Παρίσι θα διατηρήσει το στόχο του ελλείμματος στο 3% παρά τις προβλέψεις των Βρυξελλών

Μερκελ-Ολάντ to know us better!

Ορκίζεται και βουρ για Βερολίνo – 15 Μαϊου Ολάντ – Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε