Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Ολάντ “σβήνει” τις αλλαγές του Σαρκοζί

REUTERS
REUTERS

Υλοποιείται εντός Ιουνίου η δέσμευση Ολάντ να «ξηλωθεί» ο νόμος Σαρκοζί με τον οποίο παρατεινόταν κατά δύο έτη η συνταξιοδότηση για όσους εργάζονται από τα 18

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι το νομοθετικό διάταγμα για την επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ατόμων που έχουν αρχίσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο στα 60 έτη θα εκδοθεί στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

“Πολύ σύντομα, θα ήθελα εντός τριών εβδομάδων. Η δέσμευση την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ για τη διόρθωση και την κατάργηση μίας αδικίας”, η οποία επιβάρυνε τα άτομα που άρχισαν νωρίς τον εργασιακό τους βίο, θα τηρηθεί , δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες ως προς το πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης και δήλωσε ότι η υπουργός Κοινωνικών υποθέσεων Μαριζόλ Τουρέν έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί στις 29 Μαΐου χωριστά τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές ενώσεις, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Εργασίας, τη Μαριλίζ Λεμπρανσί , υπουργό Αναδιάρθρωσης του Κράτους και των Δημοσίων Υπηρεσιών και την Μαριζόλ Τουρέν.

“Θα αναλάβω τις ευθύνες μου επίσης ως προς το κόστος. Αποτιμήσαμε το κόστος της εφαμρογής αυτού του μέτρου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το χρηματοδοτήσαμε , πρέπει να μείνουμε στο πλαίσιο αυτό. Δεν έχουμε την πρόθεση να αυξήσουμε το κόστος αυτού του μέτρου”, είπε.

Το νομοθετικό διάταγμα θα επαναφέρει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη για όσους άρχισαν τον εργασιακό τους βίο στα 18 ή στα 19 τους χρόνια, εάν έχουν συμπληρώσει 41 χρόνια απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους αφορά αυτό το μέτρο ανέρχεται κατά το πρώτο έτος σε 100.000.

Με την εφαρμογή αυτού του συμβολικού για την κοινωνική πολιτική της νέας γαλλικής ηγεσίας μέτρου, η γαλλική κυβέρνηση αναθεωρεί εν μέρει την μεταρρύθμιση την οποία αποφάσισε το 2010 ο Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος επιμήκυνε κατά δύο χρόνια , στα 62 έτη, το όριο συνταξιοδότησης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και στα 67 χρόνια το γενικό όριο συνταξιοδότησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε