Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο “Όμηρος” τρύπησε…την “Αφροδίτη” – Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι

Θεούς και δαίμονες απειλεί η Τουρκία και καλεί την Κύπρο να σταματήσει τις έρευνες. Πλήρη υποστήριξη στην Κύπρο από τις ΗΠΑ. Κανονικά άρχισε τελικά το βράδυ η διαδικασία γεώτρησης.
Από χθες βράδυ άρχισε η διαδικασία γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνη. Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, οι εργασίες συνεχίζονται επί 24ωρου βάσεως και προχωρούν καλά.
 
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί θεούς και δαίμονες, καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τις έρευνες.
 
Το τρυπάνι θα φτάσει σε βάθος περίπου 1800 μέτρων, όπου θα διαφανεί με ασφάλεια η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου, που υπάρχει. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Όμηρος» τρύπησε ήδη στην Αφροδίτη και συγκεκριμένα έγινε και η πρώτη θωράκιση σε βάθος 80 μέτρων.
 
Στις 11.15 απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού Λεμεσού το ελικόπτερο, που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία, για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12. Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας, ενόψει της έναρξης των εργασιών γεώτρησης.
 
Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες. Το τρυπάνι της αμερικανικής εταιρείας Noble έχει ήδη μπει σε διαδικασία προετοιμασίας για την έναρξη των εργασιών.
 
Στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa’ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16 Block 52+.
 
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις τουρκικές απειλές
 
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναλύσεις σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις απειλές της Τουρκίας.
 
Ο αναλυτής σε θέματα ασφάλειας Γκάρεθ Τζέκινς ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει πως υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντιπαράθεσης.
 
Όπως αναφέρει, πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση. Πολλά εξαρτώνται από το που θα στείλει τα πλοία της η Τουρκία. Οι ενέργειες της πιθανόν να παγοποιήσουν τον τομέα των επενδύσεων, ωστόσο η Τουρκία θα πληρώσει ένα τίμημα.
 
Η Κύπρος έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι πίσω από αυτήν. Η Κύπρος κινείται σύμφωνα με το νόμο.
Αυτό το γνωρίζει και η Τουρκία παρά τις απειλές που εκτοξεύει, γι’ αυτό και είναι απορίας άξιον το που μπορεί να φτάσει και τι πρόκειται να θυσιάσει, αν θα θυσιάσει κάτι στο τέλος της ημέρας.
 
Απειλούν ξανά ανοικτά ο Τούρκοι
 
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία παρουσιάζεται εξοργισμένη από τις εξελίξεις στο οικόπεδο 12. Σε νέες του δηλώσεις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας, η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο. “’Η Νότια Κύπρος’, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη κι εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με το ψευδοκράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά
 
Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες και είπε επίσης ότι “στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας όσο και η πολεμική μας αεροπορία, ελέγχουν συνεχώς την περιοχή”.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας “αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να προβούν σε τέτοιο βήμα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή… Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί”.

 

Η άφιξη του επικεφαλής των Υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ στην Άγκυρα,είναι ίσως η πιο σαφής ένδειξη ότι το παιχνίδι στη “γειτονιά” έχει αρχίσει να χοντραίνει και πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να το μαζέψουν.

Ο Τζέϊμς Κλάπερς έφτασε στην Άγκυρα αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου.Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχείρησαν να συνδέσουν την επίσκεψη αυτή με την αντιπυραυλική ασπίδα. Όμως από την άλλη πλευρά από το Ισραήλ,υπάρχουν άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Onalert.gr

Άλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε προειδοποιήσει για έρευνες και μάλιστα με το νορβηγικό πλοίο BERGEN SURVEYOR με την Αθήνα και την Λευκωσία να αντιδρούν με διαβήματα.

Δείτε ζωντανά την πορεία του Νορβηγικού πλοίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκληραίνει το παιχνίδι στη Μεσόγειο – Απειλούν οι Τούρκοι και τους “αδειάζουν” οι ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε