Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Πάπας έφθασε στο Βερολίνο – Διαδηλώσεις υπέρ αλλά και… κατά της επίσκεψης!

REUTERS
Ξεκίνησε το μεσημέρι την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στην πατρίδα του Γερμανία ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος με τις αντιδράσεις να είναι ανάμεικτες αφού αναμένεται να γίνει δεκτός από χιλιάδες τόσο διαδηλωτές όσο και πιστούς.

Τον 84χρονο ποντίφικα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ και η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ. Εντός της ημέρας θα εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) και στη συνέχεια θα τελέση λειτουργία στο Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 70.000 πιστοί.
 


 

Περίπου 100 -δηλαδή ένας στους έξι- βουλευτές έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ομιλία του πάπα. Κάποιοι επειδή διαφωνούν με την θέση του σχετικά με την σεξουαλικότητα και τη χρήση προφυλακτικού και άλλοι επειδή θεωρούν ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης δεν θα πρέπει να εκφωνεί ομιλία στο κοινοβούλιο.
 
Σχεδόν 20.000 ομοφυλόφιλοι -άνδρες και γυναίκες- διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Potsdamer του κεντρικού Βερολίνου αργά το μεσημέρι και να πραγματοποιήσουν πορεία προς τον καθεδρικό καθολικό ναό St Hedwig της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για την “απάνθρωπη” στάση του Βατικανού.
 
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Βερολίνο ο πάπας είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι “φυσιολογικές σε μια ελεύθερη κοινωνία.” Επίσης εξέφρασε κατανόηση για την άρνηση απέναντι στην εκκλησία που έχουν κάποια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς και οι οικογένειές τους.

 
Ο πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι δεν έχει τίποτε να σχολιάσει για τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται με πολιτισμένο τρόπο. “Είναι φυσιολογικό στο πλαίσιο μίας ελεύθερης κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από ισχυρή εκκοσμίκευση. Τις λαμβάνω υπ΄όψιν μου και δεν υπάρχει τίποτε να πω εάν οι διαμαρτυρίες εκφράζονται με πολιτισμένο τρόπο. Σέβομαι την έκφραση όλων””, είπε.
 
Οι περισσότεροι κάτοιοι του Βερολίνου, με το κομμουνιστικό παρελθόν, είναι άθεοι.
 
Μόνο περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού είναι καθολικοί. Από τις τελευταίες επισκέψεις του ποντίφικα ως θρησκευτικού ηγέτη το 2005 και το 2006 χιλιάδες Γερμανοί εγκατέλειψαν την εκκλησία μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών απο ιερείς.

 
Ο Βόλφγκανγκ Τίρσε, αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, κάλεσε σήμερα την Καθολική εκκλησία να αναθεωρήσει τη θέση της για την αγαμία των ιερέων και να επιτρέπει στους διαζευγμένους που ξαναπαντρεύονται να λαμβάνουν την θεία κοινωνία.
 
Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και η σχέση της Καθολικής με την Προτεσταντική εκκλησία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, δήλωσε ο Θίρσε, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γερμανών Καθολικών, στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF
 
Το Βατικανό θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε τέτοια θέματα, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος του πάπα δήλωσε ενήμερος για το “κλίμα διχασμού” που θα αντιμετώπιζε ο ποντίφικας στη Γερμανία.
 
Ο Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανυπομονούσε να επισκεφθεί την πατρίδα του.
 
“Μπορεί να περάσει το μήνυμα στη μητρική του γλώσσα, συναντάει ανθρώπους από την πατρίδα του,” είπε ο Λομπάρντι.
 
Ο πάπας πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες της Προτεσταντικής Εκκλησίας και εκπροσώπους από το μουσουλμανικό και το εβραϊκό δόγμα καθώς και να επισκεφθεί την Ερφούρτη και το Φράϊμπουργκ.
 
Ο ποντίφικας αναμένεται να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, παρότι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

 
Ο πάπας δήλωσε ότι κατανοεί όσους αποχωρούν από την καθολική εκκλησία εξαιτίας των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. “Κατανοώ ότι μπροστά σε αυτές τις πληροφορίες, κυρίως για όσους είναι κοντά σε θιγόμενους, κάποιος μπορεί να λέει…Δεν μπορώ πλέον να πάω σε αυτήν την εκκλησία…δεν είναι η εκκλησία μου”.
 
Νωρίτερα, ο πάπας έκανε έκκληση για “ηθική ανανέωση” στην Ιταλία, που κλυδωνίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.
 
Σε τηλεγράφημά του προς τον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο πάπας εξέφρασε την “ελπίδα για μια εντονότερη από ποτέ ηθική ανανέωση της καλής και αγαπημένης Ιταλίας.”
 
Δεν αναφέρθηκε ωστόσο ευθέως στα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί τις τελευταίες μέρες ο 74χρονος πρωθυπουργός.

 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ σημείωσε στη συνάντηση ότι “οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν τη δύναμη να κάνουν επιλογές για το καλό του λαού και να μην τους παρασύρουν” τα γεγονότα και προσέθεσε ότι αυτό είναι ένα “σημαντικό καθήκον την εποχή της παγκοσμιοποίησης”.

“Ο Πάπας ενδιαφέρεται πολύ για την ευρωπαϊκή ενότητα”, σημείωσε επίσης η Μέρκελ.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε