Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Πάπας ενώνει την προσευχή του για ένα καλύτερο μέλλον της Κύπρου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας ο κ.Βενέδικτος τόνισε ότι προσεύχεται, ώστε « όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, με την βοήθεια του Θεού, θα βρουν τη σοφία και το αναγκαίο σθένος να εργαστούν μαζί για ένα δίκαιο διακανονισμό των θεμάτων που παραμένουν άλυτα , να οδηγηθούν στην ειρήνη και τον συμβιβασμό και να οικοδομήσουν για τις μελλοντικές γενιές , μια κοινωνία που θα διακρίνεται από την εκτίμηση για τα δικαιώματα όλων , συμπεριλαμβάνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα της ελευθερίας της συνείδησης και της ελευθερίας της λατρείας». 

«Μακαριότατε , σε χαιρετώ με αδελφική αγάπη εν τω Αναστημένω Κυρίω», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα στα ελληνικά και ευχήθηκε « το Άγιο Πνεύμα να οδηγεί και επιβεβαιώνει αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική πρωτοβουλία, που σκοπεύει στην αποκατάσταση της πλήρους και ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην προσφώνηση του είπε ότι «Εισερχόμενοι στον 21ο αιώνα, ο οποίος είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού». 

Ο Πάπας Βενέδικτος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου τρία χρόνια, μετά μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Βατικανό, την πρώτη Κυπρίου προκαθημένου στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Τη βοήθεια του Πάπα οι Μαρωνίτες της Κύπρου για να ελευθερωθούν τα χωριά τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να επιστρέψουν σε αυτά. Τα τέσσερα χωριά -Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια – περιμένουν καρτερικά να ελευθερωθούν, είπε στον Πάπα ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ . “Ηρθα εδώ για να σας εμψυχώσω να συνεχίσετε να πιστεύετε με μια ψυχή και με μια καρδιά”, απάντησε ο Πάπας Βενέδικτος. 

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, ο κος Χριστιόφιας είπε απευθυνόμενος στον Πάπα ότι “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε οτι “εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης”. Πρόεσθεσε οτι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.
 
Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους. “Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου”. Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το απόγευμα ο Πάπας δέχθηκε για πέντε λεπτά στο κατάλυμα του τον τουρκοκύπριο ιμάμη της Λεύκας, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σεΐχη Ναζίμ. Ο ίδιος ο σεΐχης δήλωσε ικανοποιημένος. « Είμαι χαρούμενος, που συνάντησα την Αγιότητά του», πρόσθεσε.

    
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος 
    

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε