Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ο Πούτιν καλεί έναν δισεκατομμυριούχο στην κυβέρνηση

 Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Πρόχοροφ, ο οποίος κατετάγη τρίτος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, να συμμετάσχει ως μέλος στη νέα κυβέρνησή του.

«Ο Μιχαήλ Ντιμίτριεβιτς Πρόχοροφ είναι ένα σοβαρό πρόσωπο, ένας καλός επιχειρηματίας. Θα μπορούσε κατ’ αρχήν να είναι χρήσιμος μέσα στην κυβέρνηση, εάν κι εκείνος θα το επιθυμούσε», τόνισε ο Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Πούτιν δήλωσε πως πρόκειται να εξετάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μέλλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός.

«Απόψε, αύριο, μεθαύριο, πρόκειται να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με τον Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς» Μεντβέντεφ, τόνισε.

Ο 46χρονος δισεκατομμυριούχος, νεοφερμένος στον πολιτικό στίβο, προκάλεσε πολιτική έκπληξη την περασμένη Κυριακή κατακτώντας την τρίτη θέση, μετά τον Πούτιν και τον Κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με ποσοσοτό 7,98%, σύμφωνα με τα ελλιπή ακόμη τελικά αποτελέσματα.

Την Κυριακή, αμέσως μετά το πέρας των εκλογών, ο Πρόχοροφ είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να δεχθεί οποιαδήποτε θέση του προσφερόταν στην κυβέρνηση υπό τον Πούτιν και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Τη Δευτέρα, δε, συμμετείχε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Μόσχα.

Από την επαύριο κιόλας των εκλογών, ο Πούτιν προσπαθώντας να προσεταιρισθεί έναν δυνητικό αντίπαλό του, είχε δηλώσει ότι ευελπιστεί να έχει έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με τον επιχειρηματία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Πρόχοροφ αποτελεί δημιούργημα της εξουσίας για να καλύψει τον φιλελεύθερο χώρο και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση.

Τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, ο Πρόχοροφ τα τόλμησε τον Ιούνιο του 2011, με τις ευλογίες του Κρεμλίνου, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του μικρού δεξιού κόμματος Πράβαγιε Ντίλο (Δίκαιος Σκοπός). Ωστόσο, λίγο αργότερα απομακρύνθηκε διότι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είχε αρχίσει να διεκδικεί μεγαλύτερη αυτονομία στις αποφάσεις.

Λίγο αργότερα, ο Πρόχοροφ έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, ανακοινώνοντάς την στη διάρκεια μίας μεγάλης διαδήλωσης κατά του Πούτιν, κατά του οποίου απέφυγε να επιτεθεί άμεσα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε