Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Πρόεδρος της χώρα πήρε διδακτορικό με… αντιγραφή!

REUTERS

 Ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ, από τον οποίο αφαιρέθηκε το διδακτορικό την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη αξίωμα του.

    “Βάσει του Συντάγματος της Ουγγαρίας, το οποίο έχω υπογράψει, ο πρόεδρος εκφράζει την ενότητα του έθνους”, δήλωσε ο Παλ Σμιτ στο κοινοβούλιο.

    “Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν την κατάσταση που το προσωπικό μου ζήτημα μάλλον διχάζει το αγαπημένο μου έθνος παρά το ενώνει, είναι καθήκον μου να τερματίσω τη θητεία μου και να παραιτηθώ από τη θητεία μου ως πρόεδρος”, σημείωσε.

    Το Πανεπιστήμιο Σεμελβάις έκρινε στις 29 Μαρτίου ότι ο πρόεδρος είχε διαπράξει λογοκλοπή στη διατριβή του για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από 20 χρόνια. Ο Σμιτ από την πλευρά του είπε ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη θέση του ως προέδρου της χώρας και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας παρά το σκάνδαλο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της ξιφασκίας και μέλος της ΔΟΕ εμφανιζόταν αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του με τη στήριξη του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν

Εκατοντάδες διαδηλωτές και σύσσωμη η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας απαιτούσαν χθες την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Παλ Σμιτ, στον οποίο αφαιρέθηκε προ ημερών το διδακτορικό του για λογοκλοπή.

Παρά το γεγονός ότι ο 69χρονος στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν εμφανιζόταν αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του, πολλοί αναλυτές εξέφραζαν αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να επιβιώσει του σκανδάλου. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της ξιφασκίας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ στα μέσα Ιανουαρίου, όταν το ουγγρικό έντυπο HVG δημοσίευσε αποσπάσματα της διατριβής του, τα οποία έμοιαζαν πολύ με τη μετάφραση στα γαλλικά της εργασίας του Νικολάι Γκεοργκίεφ, ενός Βούλγαρου ειδικού επί θεμάτων αθλητισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Σεμελβάις ανακοίνωσε πως η ειδική επιτροπή αποφάσισε να αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορα από τον Παλ Σμιτ, καθώς η διατριβή του αποτελεί λογοκλοπή σε ποσοστό 80%! Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως σε 180 σελίδες από τις 215 της εργασίας αποτελούν «επανάληψη».

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Σμιτ είναι εξαιρετικά χαμηλά, ο Ούγγρος πρόεδρος απολαύει της στήριξης του πρωθυπουργού Ορμπαν, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες πως δεν πρόκειται να πιέσει τον σύμμαχό του να παραιτηθεί.

Ετσι, επισημαίνεται στα ΜΜΕ, αποκλείεται η πιθανότητα αποπομπής του προέδρου, καθώς αυτό θα απαιτούσε έγκριση από τα 2/3 του Κοινοβουλίου.

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν πως εάν λάβει κανείς υπόψη τα πρόσφατα παραδείγματα υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων που πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα λογοκλοπής, τότε θα πρέπει να παραδεχτεί πως οι δυνατότητες πολιτικής του επιβίωσης «είναι περιορισμένες».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γερμανού πρώην υπ. Αμυνας και ανερχόμενου αστέρα των Χριστιανοδημοκρατών, Καρλ Θέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος οδηγήθηκε στην έξοδο πριν από έναν χρόνο, όταν αποκαλύφθηκε η λογοκλοπή στη δική του διατριβή, ενώ το σκάνδαλο πυροδότησε… ντόμινο παρόμοιων περιστατικών, μεταξύ των οποίων και η παραίτηση της ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Σιλβάνα Κοχ-Μερίν.

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε ο πρύτανης που αφαίρεσε το διδακτορικό του προέδρου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε