Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο Σαρκοζί ετοιμάζει “χρυσό κανόνα” για τον προϋπολογισμό

Ο Σαρκοζί ετοιμάζει “χρυσό κανόνα” για τον προϋπολογισμό
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.07.2011 | 11:59
Πρώτη δημοσίευση: 26.07.2011 | 11:59

Ο Ν. Σαρκοζί ζητά από βουλευτές και γερουσιαστές να εγκρίνουν την ένταξη στο Σύνταγμα, ενός "χρυσού κανόνα" για την ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού

Να εγκρίνουν την ένταξη στο Σύνταγμα ενός "χρυσού κανόνα" για την ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού, ζητάει από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, ο Νικολά Σακοζί σε επιστολή που τους απέστειλε, μια πρωτοφανή κίνηση για την 5η Γαλλική Δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας "Φιγκαρό", ο Γάλλος πρόεδρος κάνει «εκτενή αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της Ελλάδας» και ζητάει την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπουν περιοριστικοί κανόνες για τα ελλείμματα.
 
Με την κίνηση αυτή, ο Νικολά Σαρκοζί ξεκινάει μια πραγματική μάχη, γιατί οι σοσιαλιστές έως τώρα έχουν δηλώσει αρνητικοί σε μια τέτοια ιδέα.
 
Όπως αποκαλύπτει η "Φιγκαρό", ο Γάλλος πρόεδρος κάνει αναφορά στους ιδρυτές της ΕΕ, μιλάει για την ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργασθεί με την Άγκελα Μέρκελ, ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να κάνουν από κοινού σχετικές προτάσεις.
 
«Είμαι σίγουρος ότι μόνο μια κοινή και ακλόνητη θέληση μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να βγει πιο μεγάλη και πιο δυνατή από μια κρίση που θα μπορούσε να συμπαρασύρει μαζί της το όνειρο των ιδρυτών, οι οποίοι θέλησαν να μας αφήσουν ως κληρονομιά την ειρήνη και την ευημερία», γράφει ο Νικολά Σαρκοζί.
 
Στη συνέχεια εκφράζει τη θέλησή του «να δώσει η Γαλλία το παράδειγμα στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της».
 
Με τον εν λόγω «χρυσό κανόνα» για την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών, προτείνεται να καθορισθεί για διάρκεια τριών ετών η εξέλιξη στα έσοδα και τα έξοδα τις χώρας, στοχεύοντας στην πλήρη επιστροφή σε μια ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα και στα έξοδα.
 
Ο κανόνας αυτός θα επιβληθεί σε κάθε δημόσια δράση, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Στην επιστολή του Γάλλου προέδρου, η οποία έχει περισσότερο «παιδαγωγικό» χαρακτήρα, η αναφορά στη θεσμοθέτηση του «χρυσού κανόνα» γίνεται με έμμεσο τρόπο.
 
«Μέσα στους επόμενους μήνες, έχουμε ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί και να σκεφθούμε γύρω από τα ζωτικής σημασίας θέματα. Η εθνική εκπροσώπηση που εμείς ενσαρκώνουμε πιστεύω ότι θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση του αισθήματος της κοινής ευθύνης απέναντι στην Ιστορία» καταλήγει ο Νικολά Σαρκοζί.
 
Ο «χρυσός κανόνας» έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία, με τελική έγκριση στις 13 Ιουλίου. Για να θεσπισθεί όμως και να εγγραφεί στο Σύνταγμα πρέπει να συγκληθεί το Κογκρέσο (Κοινοβούλιο και Γερουσία) στις Βερσαλλίες και να επιτευχθεί έγκριση από τα τρία πέμπτα.
 
Οι Βουλευτές και Γερουσιαστές πρόκειται να πάρουν σήμερα το πρωί την εν λόγω επιστολή.
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας