Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Σαρκοζί ολοταχώς σε δημοψήφισμα πριν το τέλος του 2012

Ο Σαρκοζί ολοταχώς σε δημοψήφισμα πριν το τέλος του 2012

Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα “πριν από το τέλος του 2012” τον χρυσό κανόνα της επιστροφής σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αν η Γερουσία, με σοσιαλιστική πλειοψηφία, αρνηθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο που υποσχέθηκε σε περίπτωση επανεκλογής του.

“Πριν από το τέλος του 2012, θα ψηφίσω τον χρυσό κανόνα (…) που θα απαιτήσει μια νέα πλειοψηφία για να προχωρήσουμε προς ένα μηδενικό έλλειμμα”, επανέλαβε ο Πρόεδρος και υποψήφιος κατά τη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην Αλσατία, στο Σερνέ.

“Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί να το κάνουν (…) Εάν η Γερουσία αντιταχθεί στην έγκριση αυτού του κανόνα πριν από το τέλος του 2012, θα διοργανώσω δημοψήφισμα για να μάθουμε τι σκέφτεται ο γαλλικός λαός”, δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, που βρίσκεται σε αδύναμη θέση έναντι του σοσιαλιστή υποψήφιου Φρανσουά Ολάντ 11 ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος παρευρέθηκε στη συγκέντρωση της Σερνέ, είχε συζητήσει ήδη αυτό το σενάριο σε μια συνάντηση με τους βουλευτές τον Φεβρουάριο.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματός του στις 5 Απριλίου ότι θα ψηφίσει τον “χρυσό κανόνα” του προϋπολογισμού “από το καλοκαίρι του 2012,” σε περίπτωση επανεκλογής του, επικρίνοντας τους Σοσιαλιστές οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτό.

Ο αρχηγός του κράτους είχε αποφύγει πριν από λίγους μήνες να υποβάλει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο μια υιοθέτηση του χρυσού κανόνα του προϋπολογισμού, η οποία απαιτεί έγκριση, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών και γερουσιαστών. Βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης θα διεξαχθούν στις 10 και 17 Ιουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε