Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Σαρκοζί θέλει νέα νομισματική τάξη

REUTERS
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα αναλάβει από τον Νοέμβριο την προεδρία της Ομάδος G20 ζήτησε χθες «μία νέα νομισματική τάξη».

Ο Σαρκοζί μιλούσε κατά την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου των κυριωτέρων χωρών της Ευρώπης και Ασίας, στην οποία επικράτησαν οι εμπορικές αντιδικίες.
 
«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι νομισματικές ανισορροπίες δημιουργούν κινδύνους για όλες τις οικονομίες», προειδοποίησε ο Σαρκοζί καστά την ομιλία του στους συμμετέχοντες στη σύνοδο του Asem.
 
«Σήμερα, στα 2010, δεν υπάρχει έναν μόνο σημείο στον κόσμο, όπου θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα νομισματικά ζητήματα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, ο καθένας-και δικαίως-πασχίζει να διατηρήσει την κυριαρχία του, αλλά όλοι μας ζούμε στον 21ο αιώνα χωρίς μία νομισματική τάξη», τόνισε.
 
Για τον γάλλο πρόεδρο, «το θέμα του καθορισμού μίας νέας νομισματικής τάξης τίθεται σαφώς».
 
Η «G7 δεν νομιμοποιείται πλέον» να μιλά για τα νομισματικά ζητήματα, η Κίνα, η οποία δεν συμμετέχει σε αυτήν «πού μιλά εκείνη για τα νομισματικά; Μήπως κάθε περιοχή του κόσμου θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει αποθέματα για να αποφύγει την κρίση; Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε», τόνισε.
 
Το ζήτημα της νέας νομισματικής τάξης θα είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η γαλλική προεδρία της G20.
 
Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις υπόλοιπες προτεραιότητες της προεδρίας, που αναλαμβάνει από τις 12 Νοεμβρίου: η ρύθμιση των τιμών στις πρώτες ύλες και η νέα παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ιδίως ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, που αποτελεί ένα από τα πιο επείγοντα αιτήματα των αναδυόμενων οικονομιών, και «η αλλαγή των μεθόδων προετοιμασίας των διεθνών συνόδων».
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε