Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Σίλβιο πρέπει να πάρει σύνταξη… τώρα!

REUTERS

Ο Ματέο Ρέντσι, ο 36χρονος αριστερός δήµαρχος της Φλωρεντίας, θεωρείται ο πολιτικός της Κεντροαριστεράς που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει µε επιτυχία την πρωθυπουργία από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, δηµοσκοπήσεις ανέδειξαν τον Ρέντσι στον δηµοφιλέστερο δήµαρχο τηςΙταλίας. Και τώρα περιοδεύει σε 20 ιταλικές πόλεις για να προωθήσει το βιβλίο του µε τίτλο «Fuori!» («Εξω!»), στο οποίο ζητάει να υπάρξει στην ιταλική πολιτική µια δραµατική αλλαγή γενιάς.
 
«Είναι µόλις έξι χρόνια νεώτερος από τη γιαγιά µου», λέει στον βρετανικό «Οµπζέρβερ» για τον 74χρονο Μπερλουσκόνι. «Οταν η Ιταλία φιλοξένησε διεθνείς διασκέψεις κορυφής το 1994, το2001 καιτο 2009, ο Τζων Μέητζορ, ο Τόνυ Μπλαιρ και ο Γκόρντον Μπράουν ήταν πρωθυπουργοί της Βρετανίας, όµως ο Μπερλουσκόνι ήταν παρών σε όλες… Πρέπει να στείλουµε στη σύνταξη µια ολόκληρη γενιά πολιτικών. Είµαι µόνο ένας από πολλούς που απαιτούν να γυρίσουµε σελίδα».
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρεντσι

Ο Ρέντσι ανήκει στο κεντροαριστερό ∆ηµοκρατικό Κόµµα και ήταν έπαρχος της Φλωρεντίας από τα 29 του, πριν αγνοήσει τη συµβουλή του κόµµατός του και θέσει υποψηφιότητα το 2009 για τη δηµαρχία της πόλης. Στις εκλογές νίκησε τον Τζοβάνι Γκάλι, έναν πρώην τερµατοφύλακα της Μίλαν του Μπερλουσκόνι, τον οποίο είχε επιλέξει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Γέµισε το δηµαρχείο µε αξιωµατούχους µε µέση ηλικία τα 41, οι µισοί από τους οποίους είναι γυναίκες. Και ξεχωρίζει, την ώρα που οι ηγέτες του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος µαλώνουν για το πώς θα ρίξουν τον Μπερλουσκόνι.
 
Ο Ρέντσι µιλάει για την εισβολή του σεξ στην ιταλική πολιτική ζωή µέσω των τηλεοπτικών καναλιών του Μπερλουσκόνι. «Πίσω στο 1994, ο Μπερλουσκόνι επικαλούνταν τη Μάργκαρετ Θάτσερ και υποσχόταν µια φιλελεύθερη επανάσταση, όµως από τότε µέχρι σήµερα κάναµε ένα παράξενο ταξίδι από τη Θάτσερ στη Νικόλ Μινέτι», λέει αναφερόµενος στη σόουγκερλ που ο Μπερλουσκόνι έκανε πολιτικό και η οποία οργάνωνε τα περιβόητα πάρτι στις κατοικίες του µεγιστάνα. «Το πολιτιστικό του µήνυµα είναι ριζωµένο στα σέξι σόου του της δεκαετίας του 1980 και άλλαξε την Ιταλία πολύ περισσότερο µε τα τηλεοπτικά κανάλια του απ’ ό,τι µε τους νόµους του», τονίζει.
 
Οµως δεν επιτίθεται περισσότερο στον πρωθυπουργό. «Οταν ο Μπερλουσκόνι κερδίζει τις εκλογές, σχηµατίζει κυβέρνηση, όµως όταν κερδίζει η αντιπολίτευση, απλώς καβγαδίζουµε, επειδή αυτό που µας ενώνει είναι η αντίθεση στον Μπερλουσκόνι», λέει. «∆εν ξέρω αν η εποχή Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο τέλος της, όµως αν χάνουµε τον καιρό µας µιλώντας για τη Ρούµπυ την Καρδιοκλέφτρα, δεν µιλάµε για τους Ιταλούς», προσθέτει. «Μήπως ο Μπερλουσκόνι µείωσε τους φόρους; Μήπως βελτίωσε τις υποδοµές, µήπως βελτίωσε τη ζωή των Ιταλών; Οχι, ας τον νικήσουµε λοιπόν µε την ψήφο».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε