Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής” βοηθά στην ανακατασκευή γέφυρας στην Κροατία

“Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής” βοηθά στην ανακατασκευή γέφυρας στην Κροατία
Η τουρκική σειρά ‘Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής’ βοηθά στην ανακατασκευή μίας γέφυρας από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής

Η απήχηση που είχε στην Κροατία η τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» συνέβαλε στην αναστύλωση μίας ιστορικής γέφυρας στα ανατολικά της χώρας, την κατασκευή της οποίας είχε διατάξει ο ίδιος ο Οθωμανός Σουλτάνος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος της Εταιρείας Τουρκο-κροατικής Φιλίας.
 
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει προσφορώτερη στιγμή για την υλοποίηση της ιδέας μας. Μολονότι δεν γνωρίζαμε ακόμη για την προβολή της σειράς όταν είχαμε συλλάβει το σχέδιό μας, αυτή συνέβαλε τα μέγιστα για να προσελκύσουμε υποστηρικτές και το ενδιαφέρον για τη γέφυρα», τόνισε από το Όσιγεκ (ανατολική Κροατία) ο Σίνισα Μάουρους.
 
Η σειρά «Μεγαλοπρεπής Αιών» (Muhtesem Yüzyilu), που αναφέρεται στον βίο και πολιτεία του διάσημου Σουλτάνου, που μεταδίδεται από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, γνωρίζει μία ασύγκριτη επιτυχία στην Κροατία. Ο Σουλεϊμάν κυβέρνησε την Υψηλή Πύλη από το 1520 έως το 1566.
 
Η ξύλινη γέφυρα του Όσιγεκ, που επονομάσθηκε Σουλτάν Σολιμάν, είχε μήκος οκτώ χλμ και κατασκευάσθηκε χωρίς ήλωση, ανεγέρθηκε κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου, κατά τη διάρκεια της επικυριαρχίας των Οθωμανών στη Βαλκανική (που διήρκεσε πέντε αιώνες). Η γέφυρα διέσχιζε τον ποταμό Ντράβα, και συνέδεε το Όσιγεκ με την κοινότητα Ντάρντα.
 
Η γέφυρα καταστράφηκε το 1686 από τα στρατεύματα των Αψβούργων, η δυναστεία των οποίων έθεσε τέλος στην κυριαρχία των Τούρκων στα σημερινά εδάφη της Κροατίας.
 
Η Εταιρεία του Μάουρους, η οποία ιδρύθηκε μόλις προ μηνών, απέβλεπε στην ανακατασκευή της γέφυρας προκειμένου να εμπλουτίσει τις παροχές του Όσιγεκ ως τουριστικού θερέτρου. «Θέλουμε να ανασυστήσουμε μία ιστορία, ιδιαίτερα συναρπαστική, στο τμήμα αυτό της Ευρώπης», τόνισε ο ίδιος.
 
Το έργο υποστηρίζεται από τον τοπικό τουριστικό οργανισμό, καθώς και από την τουρκική πρεσβεία στην Κροατία. Το κόστος της ανακατασκευής υπολογίζεται σε πολλά εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλισθούν από ιδιώτες επενδυτές, τόνισε ο Μάουρους.
 
Οι εργασίες για την αναστύλωση της γέφυρας θα ξεκινήσουν σε ένα δωδεκάμηνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε